Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye hisse senetlerine yönelik yatırımcı iştahını azaltan zayıf kur, yavaşlayan ekonomi ve Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin artırılmasına ilişkin yaklaşan referandum yıldırıcı etkisini giderek kaybediyor.

Türkiye hisselerinin gösterge endeksi, iki haftadan kısa bir sürede yaklaşık yüzde 7 yükseldi. Para yöneticilerinin merkez bankasının lirayı desteklemesiyle birlikte endeksteki olası bir yükselişi kaçırmak istememesi, yükselişte etkili oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) düzenli olarak gerçekleştirdiği ihalede fonlamada bulunmayarak, 12 Ocak'ta endeksin yükselişine start verdi. Ardından ucuz fonlama kısıtlaması ve Döviz swap ihaleleri geldi. Banka Salı günü toplanacak; Bloomberg anketine katılan ekonomistler öne çıan üç faiz oranında da artırıma gidilmesini bekliyor.

Deniz Invest'ten Gülsen Ayaz, “Merkez Bankası'nın Türk Lirası'na desteği yatırımcı güveninin artmasına yardım etti.” dedi. Ayaz, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde 80 baz puanın üzerindeki artışı işaret ederek, “Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 'gizli' faiz artırımı gerçekleştirdi.” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye hisse senetlerinin yatırımcıları cezbetmeye başladığına ilişkin dört işaret:

Artan fon girişleri

ABD'li yatırımcılar geçtiğimiz hafta Türkiye hisselerinde iki yılın en fazla alımını gerçekleştirdi. Traderlar, ülke hisselerine odaklanan en büyük fon olan iShares MSCI Türkiye ETF'sine 29 milyon dolar yatırdı. Bu, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Ocak 2015'Ten bu yana görülen en güçlü haftalık giriş oldu. Yurtdışı yatırımcılar aynı zamanda Türkiye hisse senetlerinde 103 milyon dolarlık alım yaptı.

Yükselen değerlemeler

Türkiye gösterge endeksi ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin beklenen fiyat/kazanç oranlarının farkı, Mayıs ayındaki yedi yılın en geniş noktasından bu yana görüşen en dar noktasına geldi. Buna karşın, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi'nin F/K rasyoları beş yıllık ortalamanın altında bulunuyor.

Ilımlı volatilite

Traderlar, ABD'de işlem gören Türkiye ETF'sinde gelecek altı ayda, geride kalan altı aya göre çok daha az fiyat dalgalanması bekliyor. Ocak ayının başında, Merkez Bankası'nın hamleleri öncesinde, exchange traded fonunun altı aylık tarihi volatilitesi, beklenen hareketlerin üzerindeydi.

Trend oluşuyor

MACD göstergesi hisse senetlerinin yükseliş trendine geri döndüğünü işaret ediyor. Gösterge, Türkiye hisse senetlerinde yükseliş bekleyenlerin kontrolü ele aldığının sinyalini veriyor olabilir.

Bloomberg News