Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de Anayasa Mahkemesi, Yüksek Mahkemenin verdiği "ülkenin AB'den ayrılma (Brexit) müzakerelerine parlamento onayı olmadan başlanamayacağı" kararını onadı.



Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Brexit sürecini hükümetin mi yoksa parlamentonun mu başlatması gerektiği tartışmasına son veren kararını açıkladı. Karara göre, Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme hakkı parlamentoya verildi. Karar, 11 yargıçlı mahkemede 3'e karşı 8 evet oyuyla alındı.

İngiltere’deki en üst düzey temyiz mahkemesi niteliğindeki Anayasa Mahkemesi, İskoçya ve Kuzey İrlanda bölgesel yönetimlerinin Brexit kararının kendi parlamentolarında oylanması talebini ise reddetti. İskoçya ve Kuzey İrlanda’da halk Brexit referandumunda büyük çoğunlukla AB’de kalınmasından yana oy kullanmıştı.

Davada hükümetin tezlerini savunan Başsavcı Jeremy Wright, kararın hükümeti hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Kararın açıklanmasının ardından mahkeme önünde basına açıklamalarda bulunan Wright, hükümetin "kararın gereğini yerine getirmek için elinden geleni yapacağını" kaydetti.

Mahkemenin kararının Brexit’in gerçekleşip gerçekleşmemesiyle ilgili olmadığını vurgulayan Wright ancak konunun parlamentoya taşınmasıyla birlikte bundan böyle salt hukuki olmaktan çıkıp siyasi bir nitelik kazandığını söyledi.

Wright, Brexit Bakanı David Davis’in konuyla ilgili olarak parlamentoda bir açıklama yapacağını da bildirdi.



- Başbakanlık açıklaması

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da İngiliz halkının AB'den ayrılma yönünde oy kullandığı hatırlatılarak, hükümetin bu kararı hayata geçireceği vurgulandı. Açıklamada, "50. madde planlandığı gibi mart sonunda işletilecek. Bugün verilen karar bunu değiştirmez." ifadeleri kullanıldı.

Parlamentonun referanduma büyük çoğunlukla destek verdiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu, halihazırda bizim belirlediğimiz takvime göre AB'den çıkma sürecine devam edilmesine desteğe işaret eder. Anayasa Mahkemesinin kararına saygılıyız ve kısa süre içinde parlamentoda sonraki adımlarımızı atacağız."

- Brexit sürecini mahkemeye berber taşıdı

İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile ayrılık müzakerelerini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınmasının kendi inisiyatifiyle olacağını ileri sürerken, Gina Miller adlı İngiliz iş kadını ile Dier Dos Santos adlı bir berber, 50. maddenin devreye alınabilmesi için bir parlamento kararı gerektiği iddiasıyla hükümeti dava etmişti.



İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 3 Kasım'da Miller ve Santos'un tezleri lehinde karar vererek, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti.

Bu kararla Brexit, ülkenin son 200 yıldaki en ilginç meselesi haline gelmişti. Hükümet ise kararı Anayasa Mahkemesine taşımıştı. 

İngiliz hükümetinin, Avrupa Birliğinden çıkış sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini mart ayı sonunda işletmesi bekleniyordu. Müzakere sürecinin en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.



İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı. 



AA