Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'de Gökhan Şen'in sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal son açıklanan teşviklerin piyasaları hareketlendirdiğini söyledi. Ağbal ekonomide büyüme tarafında 3. çeyrekte aşağı yönlü giden eğimin yukarı döneceğini, bu yönde gelişmeler olduğunu belirtti.

Eylül ayından bu yana ekonomide hareketlilik getirecek bir takım insiyatifler aldıklarını belirten Ağbal "Bugün kamu maliyemiz ve bankacılık sistemimiz sağlam. Kamu maliyesinde bir miktar mali alanımız var, bu alanı dikkatlice kullanmak suretiyle ekonomiyi yukarı çekecek adımları atıyoruz. Ve görüyorum ki yeni açıkladığımız teşvikler ve vergi indirimleri alışverişi canlandırdı, piyasayı hareketlendirdi.." dedi. Ağbal 2017'de özellikle referandum sürecinden sonra yatırımlarda patlama olacağını belirtti.

"BAŞKA SEKTÖRE VERGİ İNDİRİMİ ÇALIŞMAMIZ YOK"

Ağbal 2017'de hiçbir vergide artış yapmayacaklarını belirtti. Şu anda beyaz eşya, mobilya ve konut sektöründe vergi indirimi yaptıklarını hatırlatan Ağbal bu 3 sektör dışında başka sektöre dönük vergi indirimi çalışması olmadığını söyledi.

Yabancıya konut satışlarındaki yeni teşviklere değinen Bakan "İnsanlar artık Türkiye'de konut edinmek istiyor, inşaat sektörü müthiş bir ivme yakaladı, inanıyorum ki bu teşvikle Türkiye yakaladığı fırsatı yatırıma çevirecek. Türkiye'yi konut ve iş yeri açısından çekim merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

"TÜRKİYE VARLIK FONU'NA İHTİYACIMIZ VAR"

Ağbal "Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) neden ihtiyaç duyuldu?" sorusuna "Eğer ekonomiyi güçlendireceksek böyle bir araca ihtiyacımız var. Bizimle benzer ülkelerin de varlık fonu var..T.C.'nin şu an elindeki varlıklar, varlık fonu kurulmasına imkan veriyor. Bu varlıkları kaldıraç etkisiyle kullanarak ekonomide yatırım fırsatlarını kullanacağız, bu son derece modern bir yöntem, Türkiye neden kullanmasın?" yanıtını verdi. Ağbal varlık fonuna devredilen şirketlerin vergiden muaf olmadığını söyledi.

"VARLIK FONU YATIRIM FONUDUR"

Ağbal "Varlık fonu yatırım için kaynak üretecek kaynak kullanacak ve yatırım yapacak. Bazı değerlendirmelerde 'harcamacı kamu kuruluşu' kurmuşuz gibi ifadeler kullanıyor. Bu fon yatırım fonudur" dedi.

"İKİNCİ HAZİNE BENZETMESİ DOĞRU DEĞİL"

TVF'nin ikici bir hazine fonu olduğuna dair eleştirilere Bakan "asla böyle birşey söz konusu değil, Türkiye'nin tek bir hazinesi var. TVF'nin kuruluş amacı yatırımdır. Buraya devredilen varlıklar bu ülkenin varlıklarıdır. İkinci hazine benzetmelerini doğru bulmam" dedi.