Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Yatırımcıların risk iştahı, Avrupa hisse senetlerinin Temmuz 2015'ten bu yana görülen en güçlü yükselişin aşırı olduğuna ilişkin endişelerin etkisiyle düşmesiyle birlikte geriledi. Japon Yeni, hazine tahvilleri ve altın dahil güvenli varlıklar yükseldi.

Avrupa'nın Borsada işlem gören en büyük 600 şirketini içeren gösterge endeks, sekiz günden bu yana ilk kez yükseldi. Nestle SA, daha düşük büyüme hedefleyeceklerini açıklaması ardından şirket hisseleri Kasım'dan beri en sert düşüşünü kaydetti. Dolar, traderların beklentiyi aşan enflasyon verisinin ardından Fed faiz artırımına ilişkin beklentilerini artırmalarına karşın, G10 ülkelerinin para birimleri karşısında değer kaybetti. Altın tırmandı ve hazine tahvilleri beş günlük kaybın ardından yükseldi.

Londra'da Market Securities baş Avrupa stratejisti Stephane Ekolo, “Hisse senetlerinde Kasım'dan beri görülen sert yükselişin ardından yatırımcılar şimdi bankacılık ve madencilik gibi tüm sektörleri alma konusunda isteksiz; sektörler içerisindeki en iyi hisse senetlerini seçmeye başlıyorlar” dedi. Ekolo, “Bu hisseler, satış dalgası geldiği zaman daha dayanıklı olduğunu gösterecektir” şeklinde devam etti.

Küresel hisse senetlerinin piyasa değeri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kasım galibiyetinden bu yana 5 trilyon doların üzerinde artış kaydetti. Yeni başkanın kamu harcamalarının artırılacağına ilişkin taahhütlerinin büyüme ve enflasyonu destekleyeceği beklentileri, piyasaların yükselmesinde etkili oldu. Şimdi ise bazı traderlara göre RSI göstergesine bakılacak olursa, MSCI'nın küresel gösterge endeksi düzeltme sinyali veriyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saatiyle 07:17'de yüzde 0.3 düşerek 6 Şubat'tan bu yana ilk kez geriledi. Endekste sadece teknoloji, sağlık sektörü ve telekomünikasyon hisse senetleri yükseldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmandı. Dünyanın en büyük gıda üreticisi Nestle'nin hisse senetleri yüzde 2.2 azaldı.

S&P 500 endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Çarşamba günkü yüzde 0.5'lik yükselişinin ardından, Perşembe günkü erken işlemlerde yüzde 0.2 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Buna karşın endekste düşen hisse senetlerinin sayısı, yükseliş kaydeden hisselerin sayısını aştı.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 113.61 seviyesinden işlem gördü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü. Güney Afrika Randı yüzde 0.5 değer kaybetti.

ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, Çarşamba günü ardı ardına beşinci günde de yükselmesinin ardından, 2 baz puan düşerek yüzde 2.47 seviyesine geriledi.

Petrol, ABD'deki petrol stoklarının 1982'ye kadar uzanan verilere göre en güçlü haftalık artışını gerçekleştirdiğini gösteren Çarşamba günkü verinin ardından, Perşembe günü varil başına yaklaşık 53 dolar seviyelerinden işlem gördü. Altın kazançlarını üçüncü güne taşıyarak yüzde 0.3 yükseldi ve onz başına 1,237.90 dolardan alıcı buldu.

(16:00'da güncellendi)