Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin Fed'in çifte hedefine yakın olduğunu söyledi ve faizin bu yıl üç kez artırılabileceğini işaret etti.

Fischer Bloomberg Television'dan Tom Keene'e yaptığı değerlendirmede, merkez bankasının çifte hedefine yaklaşmakta olduğunu ve yetkililerin Aralık ayında bu yıl üç faiz artırımı olacağı şeklindeki beklenen para politikası patikasına yönelmiş göründüğünü söyledi.

Fischer, "Sizi iki ya da üç şeklinde bir sayı vermek istemiyorum, ancak bu şimdilerde olması gerektiğini düşündüğümüz duruma yakınız. Yani yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşıyoruz ve işgücü piyasası güçlenmeye devam ediyor," dedi ve "Eğer bu gerçekleşirse, aşağı yukarı beklediğimiz yönde hareket edeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkilileri, son ekonomik projeksiyonlarında 2017 için faiz artırımı görünümünü yukarı yönde güncelledi ve Eylül ayındaki iki faiz artırımı beklentisini üçe çıkardı. Yatırımcılar ise bu haftaya dek faiz artırımının Haziran ayında yapılmasını bekliyorlardı, ancak Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de yaptığı iki şahin tonlu konuşma ve Ocak ayında enflasyonun yükseldiğini işaret eden veriler faiz artırımının Haziran'dan önce Mart ayında yapılabileceği beklentilerini güçlendirdi.

Perşembe günü Bloomberg TV'ye değerlendirmelerde bulunan diğer bir yetkili olan Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, bu hafta açıklanan ve iyi çıkan ABD tüketici fiyatları ve perakende satışlar verilerinin ekonominin beklediği ya da beklediğinden birz daha güçlü seyrettiğini gösterdiğini ve Mart ayında bir faiz artırımına ikna olabileceğini söyledi.