Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal NTV'de açıklamalarda bulundu.

Konuşmadan satır başları şöyle:

Yabancılar aldıkları konutu bir yıl ellerinde tutmaları gerekecek. Eğer bir yıl içinde satarlarsa KDV ödeyecekler. Yurt dışında yerleşmiş vatandaşlar da gelip konut alırlarsa aynı imkandan faydalanacaklar. Yurt dışındaki yabancılar ve Türkler konut alırken KDV ödemeyecek. Türkiye Varlık Fonu istikrara katkı sağlayacak. Türkiye Varlık Fonu vizyon çereçeveseinde, hükümetin direktifleri çerçevesinde yönetilecek. Uluslararası standartlarda bir Varlık Fonu'nu inşaa etmek istiyoruz. Eleştirileri dikkate alıyoruz. 

Yeniden yapılandırmada başarılı bir sonuç elde ettik. Diğer konu ise vatandaşlarımızın yurtdışındaki varlıklarının buraya getirilmesi. Varlık Fonu bilanço oluşturma aşamasında. Birçok profosyenel yatırımcı varlıklarını yavaş yavaş Türkiye'ye getiriyorlar. Önümüzde referandum süreci var. Yavaş yavaş kampanyalara başlayacağız.  

Maliye Bakanlığı olarak yeniden yapılandırmada sıradışı kampanya yapmıştık Varlık barışında da aynı şekilde sıradışı bir kampanya yapacağız. Vergi dışında da ocak ayında 4 milyar TL’lik özelleştirme gelirimiz oldu. Sektörel vergi indirimlerinin vergi gelirlerine maksimum olabilecek etkisi 1 milyar Türk lirası. Bütçe disiplininden vazgeçmeden mali alanı kullanacağız.

GELİR VERGİSİ

Bir mükellefimiz geçtiğimiz 3 yılda ödemelerini düzenli ödemiş, vergilerini düzenli ödemiş mükelleflerimize yüzde 5 indirim uygulayacağız. Sigorta sektöründe yer alan acentalar ve komisyoncularda bu "yüzde 5" indirimine dahil olacaklar. Sadece 5 puan ile sınırlamak istemiyoruz. Başka kolaylıklarda sağlamak istiyoruz. KDV'de iade olacak kolaylıklar sağlayalım, zor gününde elinden tutalım. Geçtiğimiz 3 yıl boyunca ödemeleri mükemmel, ama son 6 ayda ödemekte zorlanıyor. O zaman zor gününde de elini tutacağız. Devlet ve vatandaş arasında güveni arttıran bir düzenleme.

İŞSİZLİK ARTIŞI

2009 krizi sonrasında 7 milyon kişiye istihdam sağladık. 2016 yılında meydana gelen sıkıcı olaylar nedeniyle sıkıntılar yaşandı. 2017 yılında da asgari ücret desteğini 100 lira olarak vermeye uygulayacağız.  Bütçe açığına önem veriyoruz. Mali alan dikkat ederek düzelteceğiz.

 HABERTÜRK