Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 2.46 trilyon dolarlık tahvil portföyünün kaderine ilişkin endişelerle ilgili olarak: yetkililerin tarihin en geniş ekonomik teşvik programının bir parçası olarak yığılan tahvilleri azaltması eninde sonunda çok zor olabilir.

Bölgesel Fed başkanlarının acil durum dönemi önlemlerinin ne zaman terkedileceğine ilişkin tartışma için çaba harcamaya başlamasıyla birlikte yeniden yatırım politikası, tekrar yatırımcıların gündemine girdi. Mevcut tahvillerin üçte birinin vadesinin 2019 yılının sonunda gelecek olmasıyla, yatırımcılar son Fed toplantısına ilişkin Çarşamba günü yayınlanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanaklarına odaklanıyor. Yatırımcılar, tutanaklarda yetkililerin vadesi gelen tahvilleri yeni ihraçlarla değiştirme politikasından çekilme niyetine yönelik işaretler arayacak.

Bununla birlikte şirketleri 50 milyar doların üzerinde varlığın yönetiminden sorumlu olan fon yöneticileri Thomas Atteberry, Mark MacQueen ve Daniel Dektar'a göre, yatırımcıların politika yapıcıların 2008 yılındakinin beş katı seviyesinde bulunan hazine tahvilleriyle başa çıkabileceğine ilişkin endişe duymaması gerekiyor. Fon yöneticilerine göre Fed, basitçe ifade etmek gerekirse, biriken haine tahvillerini büyük ölçüde azaltamaz.

Sonuçta Fed tarafından bilanço düzenlemeye yönelik atılan hiçbir adım büyük bir ihtimalle 2013 yılındaki Taper Tantrum olarak anılan dönem kadar yıkıcı olmayacaktır. Söz konusu dönemde zamanın Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin tahvil alımlarının yakında azaltılabileceğini dile getirmesi ardından 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri dört aylık bir sürede yüzde 1'in üzerinde yükselmişti. Deutsche Bank'a göre bu kez faizler sadece yüzde 0.25 yükselebilir.

Los Angeles'ta First Pacific Advisors'dan Atteberry, “Onlar bunun mahkumu ve buna takılıp kaldılar. Bu, Fed'in düşündüğünden çok daha zor olacak” dedi.