Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) genişleyici para politikasının uygun olduğunu belirterek, "Genişleyici bir para politikası kesinlikle uygun olmaya devam etmektedir, ancak görüşler parasal genişlemenin derecesine göre farklılık gösteriyor." dedi.

Weidmann ve Bundesbank Yönetimi Kurulu Üyesi Carl-Ludwig Thiele, bankanın Frankfurt’taki merkezinde 2016 mali yılına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Aynı zamanda ECB Yönetim Kurulu Üyesi de olan Weidmann, burada yaptığı konuşmada, son ekonomik göstergelerin, Avro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın sürdüğüne işaret ettiğini kaydetti.

Weidmann, “Örneğin, yeni araçların perakende satışları ve kayıtları, 2016 son çeyreğinde belirgin bir artış gösterdi ve endüstriyel üretimdeki temel eğilim açıkça yukarıya doğru işaret ediyor. Ayrıca, AB ekonomik güven göstergesi halen yaklaşık altı yılın en yüksek seviyesinde.” diye konuştu.

ECB’nin aralık ayı projeksiyonlarının bu yıl için Avro Bölgesi'nde yüzde 1,7 ve gelecek 2 yıl için de yüzde 1,6 büyüme öngördüğünü anımsatan Weidmann, bu tablonun mart ayı projeksiyonlarında büyük oranda değişmeyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

-“Almanya ekonomisi iyi durumda kalmaya devam ediyor”

Almanya ekonomisinin de iyi bir durumda olduğunu vurgulayan Weidmann, “Almanya ekonomisi, Avro Bölgesi'ne göre bile daha yüksek seviyede bir kapasite kullanım oranıyla iyi durumda kalmaya devam ediyor. Geçen yıl istihdam bir kez daha tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Her şeyden önce sağlıklı iç talep sayesinde takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 1,8 arttı.” ifadelerini kullandı.

Weidmann, ECB’nin genişleyici para politikasının uygun olduğunu belirterek, “Genişleyici bir para politikası kesinlikle uygun olmaya devam etmektedir, ancak görüşler parasal genişlemenin derecesine göre farklılık gösteriyor.” dedi

-Serbest ticaret tartışmaları

Jens Weidmann, Birleşik Krallık’ın yalnızca Avrupa Birliği'nden değil aynı zamanda tek pazardan da ayrılmayı hedeflediğini açıkladığına dikkati çekerek, “Birleşik Krallık hükümetinin AB ile imzalamaya çalıştığı ikili ticaret anlaşmasının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve sözleşmenin içeriğinin ne olacağı henüz net değil.” değerlendirmesini yaptı.

Donald Trump yönetiminin korumacı politika söylemlerini de eleştiren Weidmann, “Ve aynı zamanda ABD'de yeni yönetim de korumacı politika sesleri çıkaracak kadar ileri gidiyor.” dedi.

Açık pazarların ve rekabetçi bir ekonomik sistemin, refahı sağlayan özellikler olduğunu vurgulayan Weidmann, “Ulusal ekonomiler açısından, uluslararası ticaret, kesinlikle bir ülke kazanırken diğerinin kaybettiği bir durum değildir.” diye konuştu.

- Bundesbank’ın karı azaldı

Jens Weidmann, Bundesbank’ın 2016 yılı mali rakamlarını da paylaştı. Bankanın geçen yıl 1 milyar avro kar elde ettiğini aktaran Weidmann, bunun 2015 yılındaki 3,2 milyar avroluk kardan 2,2 milyar avro daha az olduğunu dile getirdi.

Bankanın elde ettiği karın yalnızca 399 milyon avroluk kısmının Almanya Maliye Bakanlığına aktarılacağını ifade eden Weidmann, bunun 2004'ten bu yana bakanlığa aktarılan en düşük miktar olduğu söyledi.

Yıllık karın tamamının dağıtılmamış olmasının Bundesbank'ın, birçok işletme gibi, bilançolarını Alman Ticaret Kanunu'na uygun bir şekilde hazırlamasından kaynaklandığını dile getiren Weidmann, ayrıca öncelikle karşı karşıya oldukları faiz oranı riski nedeniyle, risk karşılıklarını 1,75 milyar avro artırmaya karar verdiklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan, Almanya Maliye Bakanlığına bakanlığa gönderilen 399 milyon avronun, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin beklediğinden daha az bir miktar olduğu belirtiliyor.

AA