Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TEB, 'Aile Akademisi' ile herkese açık ve ücretsiz olan eğitimlerinde katılımcıları bütçe yönetimi, tasarruf, kredi ve kartların doğru kullanımı, yatırımların değerlendirilmesi ana başlıkları altında temel finansal okuryazarlık terimlerine dair bilgilendiriyor.

TEB, Türkiye genelindeki şubelerde başlatılan, ardından kurum ve kuruluş, STK gibi organizasyonlardan gelen talep üzerine şube dışına da çıkarılan eğitimlerle bugüne kadar 60'a yakın ilde 210 binden fazla kişiye ulaştı.

Ayrıca, finansal bilincin küçük yaşlardan edinilmesi gerektiğinden yola çıkarak TEB Çocuk ile 6-12 yaş çocukların finansal terimleri eğlenerek öğrenmelerini sağlıyor, bu sayede tasarruf ve birikim bilinci yüksek bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. TEB Çocuk dijital platformu ile 1 Milyondan fazla çocuğa ulaştı.

Çeşitli işbirlikleri ve projelerle ülke genelinde finansal okuryazarlık bilincinin yükselmesi için faaliyetlerine devam eden TEB. MEB ve UNICEF ile işbirliği kapsamında ilköğretim öğrencilerine yönelik 'Sanat Yoluyla Sosyal ve Finansal Eğitim' projesini hayata geçirerek finansal okuryazarlığın Türkiye’de ilk kez müfredata girmesini sağladı. Bu iş birliği sayesinde 11 milyon öğrencinin müfredatına girdi.

HEDEF 20 MİLYON BİREY

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile geçen yıl hayata geçirilen “Bütçemi Yönetebiliyorum Projesi” kapsamında Türkiye genelinde yer alan Halk Eğitim Merkezleri’nde finansal okuryazarlığı düşük, bütçe yönetimi konusunda yeterli bilgi birikimi olmayan ailelere eğitim veriliyor. Proje ile 161 formatör 1000 öğretmen finansal okuryazarlık konusunda eğitmenlik sertifikası alarak finansal okuryazarlık konusunda birer uzman haline geliyor ve Halk Eğitim Merkezleri’nde kursiyerlere ve katılımcılara danışmanlık veriyor. TEB Bütçemi Yönetebiliyorum Projesi ile 3 yıl sonunda, 5 milyon bireyi finansal okuryazar yapmayı hedefliyor.

Mayıs ayında Meslek Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan anlaşma ile Meslek Tekniki liselerde 1.2 milyon öğrencinin ücretsiz finansal okuryazarlık almasını sağlayacak. Buna ilave olarak, ücretsiz eğitim alan öğrencilere, TEB’in kurumsal bankacılık portfolyosunda bulunan firmalarda staj yapma imkanı sağlanacak.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarla Aile Akademisi eğitimlerini 11,3 milyondan fazla kişiye ulaştıran TEB önümüzdeki dönemde tüm Türkiye genelinde eğitimlerini yaymayı hedefliyor. 2018 yılı sonuna kadar yaklaşık 20 milyon bireye finansal okuryazarlık eğitimi vererek nüfusun %25’ine ulaşmayı hedefliyor.