Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Oxford Economics, gelişen piyasalar arasında en kırılgan piyasanın Türkiye, en güvenlisinin ise Güney Kore olduğunu kaydetti.

Kıdemli ekonomist Simom Knapp'ın kaleme aldığı Oxford Economics Şubat Ayı Gelişen Piyasalar Kırılganlık Puan Kartı'na göre, 13 ülkeden oluşan listede, kırılganlıkta Türkiye'yi Güney Afrika ve Malezya izliyor.

Ekonomilerin dışşoklara dayanıklılığını ölçmek için 17 gösterge kullanan anca siyasi faktörleri dikkate almayan analizde, Güney Kore, Tayland be Filipinleri'in en az kırılgan ülkeler olduğu belirtildi.

Knapp, Türkiye'nin zayıf dışpozisyona, aşırı kredi büyümesine, yetersiz pozitif reel faize, büyüme ve enflasyona ilişkin sıkıntılı algıya sahip olduğunu vurguladı.

Analizde, Asya ekonomilerinin Malezya dışında en az riskli ülkeler olduğu ve Malezya'nın yüksek kamu ve dış borca sahip olduğu ve cari işlemler dengesinde son birkaç yılda büyük bir bozulma görüldüğü kaydedildi.

Çin'in sıralamadaki yeri, GSYİH büyümesinin 2017-18 döneminde yavaşlamasının beklenmesi, borcun halen artmakta olması ve maliye politikasının önemli ölçüde gevşemesinden dolayı kötüleşti. 2017-18 döneminde diğer gelişen piyasalarda büyümenin yükselmesinin beklendiği belirtildi.

Analizde yer verilen diğer altı ülke Hindistan, Rusya, Endonezya, Polonya, Meksika ve Brezilya.