Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine'nin Mart ayında yapacağı ve 3 yılın en yüksek seviyesinde olan borç geri ödemeleri öncesinde devlet tahvili alımlarını artırıyor.

TCMB, bu yıl ikincil piyasadan toplam 2.2 milyar lira (610 milyon dolar) değerinde devlet tahvili satın alarak tahvil varlıklarını 16 milyar TL'ye çıkardı. Merkez Bankası'ndan gelen güncel veriye göre, TCMB'nin TL cinsinden varlıkları, 2008'den bu yana olan en yüksek seviyesinde. Hazine ise Mart ayında 17.6 milyar lira değerinde borç geri ödemesinde bulunacak. Bu miktar, Mart 2014'ten bu yana Hazine'nin yaptığı en büyük itfa.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasadaki likiditeyi artırmak amacıyla Ocak ayında bu yıl için koyulan 15 milyar liralık tahvil varlığı hedefinin şimdiden üzerine çıkmış durumda. 

TCMB'nin gerçekleştirdiği tahvil alımları, merkez bankasının kısa vadeli para piyasası faizlerini sıkılaştırmasına rağmen borçlanma faizlerini aşağı çekmeye çalışıyor olabileceği spekülasyonunu yaratıyor. Kısa vadeli faizler, TL'deki zayıflamanın önüne geçmek amacıyla bu yıl yaklaşık 200 baz puan artırıldı. 

TCMB, bu yıl ilk kez uzun vadeli tahvil alımlarına başladı ve bu ay satın alınan 18 tahvilin 15'i, 2023 ve 2024 vadeli. TCMB, her Çarşama ve Cuma yaptığı düzenli tahvil ihale geleneğini bir kenara bıraktı ve Pazartesi günü beklenmedik bir şekilde 200 milyon liralık tahvil satın aldı.