Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar Türk Lirası karşısında ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye saati ile 05:30'da Kongre ortak oturumunda yaptığı ilk konuşmanın desteği ile yükseldi.

Güne 3.6460 seviyesinden başlayan kur, konuşma öncesi yatay seyreti. Trump'ın konuşması ile birlikte 3.6567 TL seviyesine kadar yükselen dolar, daha sonra 3.63 seviyesine geriledi. Türk Lirası %0.1'lik kazançla dolar karşısında diğer gelişen para birimlerine kıyasla en fazla değer kazanan para birimi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise %0.6 yükselişte. Türk Lirası bugün, dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak gelişen ülke para birimleri arasında en büyük düşüşü kaydetti. 

Trump, konuşmasında, vergi oranını indirerek vergi reformuna gideceklerini, altyapı için 1 trilyon dolar harcayacaklarını, savunma harcamalarınıa rtıracaklarını ve Obamacare olarak bilinen sağlık reformunu değiştireceklerini tekrarladı, ancak bu konularda fazla detay vermedi.

Trump'ın seçim öncesi vaatlerini sıcak tutması uluslararası piyasalarda doların kazançlarını korumasına yardımcı oldu ve bu durum ABD para birimini Türk Lirası karşısında da destekledi.

FED'DEN "ŞAHİN" MESAJLAR

New York Fed Başkanı William Dudley yaptığı konuşmada para politikasının sıkılaştırılması için zeminin güçlendiğini söyledi. San Francisco Fed Başkanı John Williams da Mart'taki toplantıda faiz artırımının "ciddi değerlendirmeye" alınacağını söyledi.

2 Fed yetkilisinin şahin tondaki konuşmalarının ardından vadeli kontratlarda faiz artış olasılığı ilk etapta %70'e yükseldi.





Dolar/TL , Fed'in favori enflasyon göstergesi olan PCE fiyat endeksinin yıllık bazda 2012'den bu yana olan en yüksek değeri almasının ardından yükselişe geçerek 3.67'nin üzerini test etti.