Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kişisel harcamalar Ocak ayında artan fiyatlarla beklentilerin altında kaldı. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Ocak'ta kişisel gelirler % 0.4, harcamalar %0.2 arttı. Beklenti gelirlerin ve harcamaların %0.3'er oranda artmasıydı.

Kişiserl harcamalar bir önceki ay %0.5 artmıştı. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi PCE deflatör aylık %0.4, yıllık %1.9 arttı. Böylece yıllık bazda 2012'den beri en büyük artış kaydedildi. Çekirdek PCE ise Ocakta aylık %0.3, yıllık %1.7 arttı. 

Sonuçlar yılın ilk çeyreğine daha düşük ivmeyle başlandığını gösteriyor. Enflasyondaki toparlanmanın ekonominin yaklaşık %70'ini oluşturan hanehalkı harcamalarını sınırlayabileceği belirtiliyor. Diğer yandan sıkı istihdam piyasası ve düşük borçlanma maliyetlerinin tüketiciyi destekleyeceğine dikkat çekiliyor.

14-15 Mart'ta gerçekleşecek Fed toplantısında üyeler enflasyonun %2'lik hedefe yakklaşıp yaklaşmadığını dikkate alacak. Salı günü Fed'in önde gelen iki üyesi William Dudley ve John Williams, para politikasını bu ay sıkılaştırmaktan yana olduklarına işaret eden açıklamalarda bulundu.