Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü Chicago'da yaptığı konuşmasında, ekonominin beklendiği gibi gitmesi durumunda Mart ayında faizleri artırmanın uygun olabileceğini söyledi. Fed Başkanı, parasal sıkılaşmanın kademeli olarak gerçekleştirilmesinin uygun olmayı sürdürebileceğini belirtti. Fed yetkililerinin ekonomide istikrarlı gelişme beklentilerinin ek faiz artırımlarına gerekçe oluşturduğunu bildiren Yellen, bu yıl içerisinde kaç kez faiz artırımına gidileceğine dair ipucu vermedi ve faiz artırmak için uzun bir süre beklemenin ileride parasal sıkılaşmanın daha hızlı bir şekilde yapılmasına yol açacağını dile getirdi. Fed yetkilileri, 2017 yılı içerisinde 3 kez faiz artırımına gidileceği tahmininde bulunmuştu.  

Janet Yellen, konuşmasında, işe alımların "sağlam" olduğunu ve ekonomik görünümün teşvik edici olduğunu söyledi. Fed Başkanı, gelecek yıllardaki kademeli faiz artırımlarının ekonomide fazla ısınmanın önüne geçmek amacıyla yapılacağını belirtti. Fed yetkilileri, işsizlik oranı ve enflasyonun beklentilerle uyumlu olmaya devam edip etmediğini değerlendirecek. Bunun yanında Yellen, ABD ekonomisinin büyüme potansiyelinin yüzde 2'den biraz aşağıda göründüğünü bildirdi.    

Chicago'da yaptığı açıklamalarda Yellen, ülke dışından gelen risklerin "bir miktar geri çekilmiş" olduğunu kaydetti ve ekonomik görünüme yönelik risklerin "aşağı yukarı dengeli" olduğunu tekrarladı. 

Para politikasında sıkılaşmanın 2015 ve 2016 yılları kadar yavaş olacağına pek ihtimal vermeyen Yellen, Fed politikalarının önceden belirlenmiş bir rotası olamayacağını ve olmadığını söyledi. ABD Merkez Bankası başkanı, mali politikaya dair çok fazla belirsizlik olduğunun altını çizerek mali politika konusunda sabırlı olmalarının gereğini savundu. 

Fed başkan yardımcısı Fischer ise Cuma günü yaptığı konuşmasında faiz oranlarına dair herhangi bir yorum yapmaktan kaçınarak Janet Yellen'ın verdiği kararlarda genellikle FOMC yetkililerinin görüşlerini göz ardı etmediğini bildirdi.