Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 3.7150 seviyelerinden kademeli olarak düşerek %1'in üzerinde gerileyen kur bugün %1.5'in üzerinde yükselerek 3.74'ü test etti.

Saat 09:36'da %0.1 düşüşle 3.6742'den işlem gören Dolar/TL 'de yükseliş %1.5'i aştı, kur ABD ADP istihdam verisi sonrası 3.7467'ye kadar çıktı. TL bugün gelişen piyasa para birimleri arasında en büyük düşüşü kaydetti.

TCMB Başkanı bugün Denizli'de yaptığı konuşmada son dönemde alınan para politikası tedbirlerinin hedeflenen sonuçları verdiğini söyledi. Gerekirse ilave sıkılaşma yapılabileceğini belirten Çetinkaya "Sıkı parasal duruşun da katkısıyla enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir. İkinci yarıda baz etki azaldıkça enflasyon daha makul seviyeye gelecek" dedi. 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan kurdaki yükselişin nedenine dair, "TCMB her ne kadar ek sıkılaştırmaya devam edeceğini söylese de yükselen enflasyon ve gelecek hafta Fed'in faiz artırımı yapacak olması nedeniyle TCMB'nin de üst bant ve geç likidite penceresi faizinde 100 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi var. Bugünkü konuşmada buna ilişkin bir sinyal verilmemesi tepkiye neden oldu" dedi. Erkan Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasada bir dolar baskısı oluşabileceğini belirtti. 

Türkiye'de Ocak ayı sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi aylık %1.3, yıllık %2.6 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
.