Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasalarda Fed ve TCMB'nin gelecek haftaki kararları öncesi Dolar/TL beklentilerini anlatan uzmanlar oynaklığın sürebileceğini belirtiyor.

Stratejist Serdar Özdemir Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kurda yeni bir zirve ihtimali olabileceğini söyledi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın dünkü mesajlarının piyasalarca 'güvercin' bulunduğunu belirten ve MB'nin izlediği methodun TL'de değer kaybına neden olduğunu söyleyen Özdemir "İkinci olarak da piyasalar küresel tahvil getirilerinde yükseliş ivmesine gebe olabilir. Bunlarla birlikte kurda yeni zirve ihtimali yüksek görünüyor" dedi.

YÜKSELİŞ NEREYE KADAR?

Özdemir "3.94 ihtimalinin yükseldiği bir hareket içindeyiz. Oraya geldikten sonra 4 bölgelerine doğru yükseliş olabilir. Piyasa Merkez'in hamlelerinin pasif kaldığını görürse yeni zirveye oynayacaktır, konjonktür şu an buna müsaade ediyor" diye konuştu.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da kur oynaklığının devam edebileceğine dikkat çekti.

"DOLARIN KÜRESEL GÜÇLENME DÖNEMİ"

Altuğ "Cuma günü tarım dışı istihdam verisi, 14-15 Mart'ta Fed toplantısı, 16 Mart'ta bizim Merkez Bankamızın toplantısı var. İlerleyen günlerde bence bu oynaklık dönemi devam edecek gibi görünüyor. Benim tahminim bu sene küresel dolar güçlenmesi dönemi. Dolar endeksinin nereye çıktığını da gördük. Dolayısıyla TL'nin değer kaybetmesini ben çok garipsemiyorum. Mart-Nisan-Mayıs aylarında enflasyon belki daha da yükselecek. Şu anki sıkılaştırma belki de yatırımcı nezdinde çok yeterli gelmiyor olabilir" diye konuştu.

Fed'in faiz kararı 15 Mart'ta açıklanacak. Dün ABD'de iyi gelen özel sektör istihdam verisi de haftaya faiz artırımı olacağı beklentisini güçlendirdi. Merkez Bankası'nın faiz kararı ise Fed'in bir gün sonrasında açıklanacak.

TCMB BAŞKANI NE DEDİ?

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya dün Denizli'de yaptığı konuşmada gerekirse ilave sıkılaşma yapılabileceğini belirtmişti. Ancak faizlerde artış olacağı konusunda güçlü sinyaller vermemesi kurun 3.74'lere kadar yükselmesinde etkili olmuştu.

Yurtiçi gelişmelerin yanı sıra yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de kur üzerinde baskı yaratabileceği belirtiliyor.