Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Samsun Büyükşehir Belediyesi 15 Temmuz Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu'nda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Son 14 yılda büyük küresel orijinli tetiklenen baskılara rağmen hiçbir ilave tedbir alamadan Türkiye'de bankacılık sistemin ayakta durmaya devam ettiğine dikkati çeken Canikli, bir taraftan da uluslararası derecelendirme kuruluşlarının haksız ve rasyonel olmayan saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten beş Türk bankasına yönelik not indirimi geldiğini anımsatan Canikli, "Türk bankacılık sisteminin görünümünü durağandan negatife çevirdi. Bunu yapmaları için hiçbir neden yoktu. Onlar da görüyorlar. O kadar sağlam ki yapısı, içeriden ve dışarıdan bütün bu saldırılara rağmen en ufak bir sarsıntı geçirmeden yoluna devam ediyor. Stres testlerini reel olarak yapıyoruz. Bütün bunlara rağmen derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin notunu düşürdü. Bir de böyle saldırlarla karşı karşıyayız." diye konuştu.

"Türk bankacılık sistemi dünyanın en güçlü bankacılık sistemi"

Canikli, "Bizim bankalarımızın aktiflerinde birebir köpüğü olmayan, sanal olmayan menkul kıymetler söz konusu. Onun için şu anda Türk bankacılık sistemi dünyanın en güçlü bankacılık sistemi. Bütün bu saldırılara rağmen ayakta kalabiliyorsa halen, zaten kendini test etmiş, ispat etmiş bir bankacılık sistemidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk lirası dolar karşısında değer kazandı"

Derecelendirme kuruluşlarının, bütün bu saldırılar sonrası artık belini doğrultamayacağı gibi sonuçlar beklediğini ama yanıldıklarını dile getiren Canikli, şöyle dedi:

"28 Ocak'tan bu yana Türk lirası, dolar karşısında yüzde 7-7,5'e yakın değer kazandı. Hiç ummadıkları, hepsini şoke eden gelişme oldu. Tam tersi gelişme oldu. Türk lirası dolar karşısında değer kazandı. Hem de açıklamayı yaptıktan sonra. Bugüne kadar buna benzer tavırlarla karşı karşıya kalan ülkelerde maalesef çok büyük ekonomik problemler yaşanmış. İlk defa Türkiye'de başarılı olamadılar. Bundan sonra zarar verecek bir durumları yok. Şu an piyasalarda bir sakinleşme söz konusu. Dalgalanmanın şiddeti azaldı. Dolar TL ilişkisi aşağı yukarı bir haftadır 3,60-3,70 gibi dar bir bantta gidip geliyor. Dalga boyu küçüldü. Bu önemli. Bütün bu saldırılara rağmen önemli."

AA