Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, geçtiğimiz yıl 2016'da dört kez faiz artırımına gidileceği yönündeki erken tahmininden geri adım atmak zorunda kalmıştı. Bu yıl ise herkes Fed'in tahminine doğru yaklaşıyor.

Bloomberg'ün 7-8 Mart'ta 45 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği bir anketten çıkan tahminlerin medyanına göre 2017 yılında 3 kez (Mart, Haziran ve Aralık aylarında) yüzde 0.25'lik faiz artırımına gidilmesi bekleniyor. Şubat ayında gerçekleştirilen anketin katılımcıları ise bu yıl 1 kez faiz artırımına gidileceğini düşünüyordu. Şimdiki tahmin ise Fed politika yapıcılarının Aralık tahminiyle uyumlu.

Yatırımcılar aynı zamanda faiz artırımı ihtimaline ilişkin görünümü de artırdı. 2017 yılında üç veya daha fazla faiz artırımına gidileceği ihtimali 1 Mart'ta ilk kez yüzde 50 seviyesini aşmıştı. 13 Mart Pazartesi günü itibariyle faiz artırımına gidilmesi ihtimali yüzde 100 seviyesinde bulunuyor.

Standard Chartered Bank ABD ekonomisti Thomas Costerg, “Fed mutlu. Fed ve yatırımcılar ilk kez aynı düşüncede. Bu iyi haber çünkü volatilitenin düşük kalabileceği anlamına geliyor.” şeklinde görüş bildirdi.