Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:48'de güncellendi)

ABD hisseleri, Suudi Arabistan'ın üretimde artış bildirmesinin ardından petrol fiyatları varil başına 48 doların altına inerken geriledi. Dolar, yatırımcılar Fed'in Çarşamba günü alacağı karara hazırlanırken güçlendi. 

Petrol, yüzde 1.4'ten fazla gerilerken S&P 500 Endeksi ve Avrupa hisse senetleri, Suudi Arabistan'ın üretim kısıtlamalarının üçte biri kadar azalttığını gösteren OPEC verisinin ardından aşağı yönde hareket etti. Dolar, Fed'den beklenen faiz artışı öncesinde kazanç elde etti. Sterlin, İngiltere Başbakanı'nın "Brexit"i tetiklemek için yetki kazanmasının ardından sert düştü. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.60'ın altına indi. CBOE Volatilite Endeksi, yüzde 9.6 yükseldi. 

Petroldeki düşüş, merkez bankalarının alacağı kararlar öncesi, piyasalara hakim olan sakinliğe son verdi. Fed'in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılmasıyla birlikte, yatırımcılar petroldeki bu istikrarsızlığın ve yaklaşan enflasyon açıklamalarının Fed'in gelecek hamlelerini nasıl etkileyeceğini fiyatlıyor. 

RBC Europe Ltd. küresel makro stratejisti Peter Schaffrik, "Piyasa beklemede," dedi ve "Bugünkü hareketler oldukça zayıf. Fed açık bir şekilde herkesin aklında. Faiz artırımı neredeyse kesin gibi. Bu nedenle basın toplantısı gerçekten daha önemli" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalarda izlenecek olaylar şöyle;

*Fed'in Çarşamba günü New York saatiyle 14:00'da faiz kararını açıklayacak. 

*İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Endonezya Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da bu hafta toplanacak. İlk dört bankanın politikalarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

*Hollanda 15 Mart'ta seçime gidecek.

*G20 maliye bakanları bir dizi toplantı için Almanya'da bir araya gelecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, Pazartesi gününü fazla değişmeyerek bitirmesinin ardından New York saatiyle 12:40'ta yüzde 0.5 geriledi ve 2,361.13'e indi. İşlem hacmi, 30 günlük ortalamanın yüzde 16 aşağısında seyrediyor. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 geriledi. Bankacılık hisseleri, sektör endeksinin kaydettiği yüzde 1'lik düşüşle birlikte geriledi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi ve üçüncü günlük kazançlarına yöneldi. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve kazançlarının ikinci gününe girdi. 

*Sterlin, yüzde 0.9 zayıflamasının ardından yüzde 0.5 değer kaybederek dolar karşısında 1.2167 seviyesinden işlem gördü ve büyük paralar arasında en çok kaybeden oldu. 

*Euro dolar karşısında, Pazartesi günü yüzde 0.2 düştükten sonra yüzde 0.2 daha gerileyerek 1.0637'ye geriledi.

Tahviller

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.60'ın altına indi.  

*Almanya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, 2 baz puan azalarak yüzde 0.45'e indi. 

*Çevre ülke tahvilleri sakin seyretti. Hollanda yarınki parlamento seçimleri öncesi 2.275 milyar euroluk beş yıl vadeli tahvil arzı gerçekleştiriyor.

Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 1.5 düşerek varil başına 47.70 dolara geriledi. 

*Alüminyum, dünyanın en büyük tüketicisi Çin'in üretimi rekor seviyeye çıkarmasının ardından yüzde 1 düşerek ton başına 1,862.50 dolara düştü.

*Altın, yüzde 0.2 tırmanarak ons başına 1,206.25 dolara çıktı.

(21:48'de güncellendi)