Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senedi piyasasının desteği ve ABD ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne ilişkin işaretler dikkate alındığında, Fed'in bu hafta faiz artırımına gideceğine yönelik geniş çaplı bir beklenti mevcut. Bununla birlikte piyasa katılımcıları, Fed'in sıkılaştırma sürecinin hızlandırılmasına yönelik bir beklenti dile getirmesini beklemiyor.

Fed'in Çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararlarına yönelik, gösterge faizin yüzde 0.25 artırılarak hedefin yüzde 0.75 ile yüzde 1 aralığına çekileceği şeklindeki beklentinin yanında yatırımcıların odaklanacağı önemli bir konu politika yapıcıların 2017'nin kalan kısmı ve ilerisi için tahminlerini değiştirip değiştirmeyeceği.

Fed Başkanı Janet Yellen, yerel saat ile 14:00'te açıklanacak politika kararları ve yeni projeksiyonların ardından Washington'da gerçekleştireceği basın toplantısında piyasa için ek ipuçları sağlayabilir.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) politika yapıcı yetkililerinin bireyel faiz tahminlerini içeren “noktasal grafik”, büyük bir ihtimalle bu yıl üç faiz artırımı göstermeye devam edecek. En son Aralık atında güncellenen gösterge, 2019'a kadar projeksiyonları ve uzun vadeli tahmini içerecek.

Johns Hopkins Üniversitesi ekonomi profesörü Jonathan Wright'a göre bu durum, Fed yetkililerinden geçtiğimiz haftalarda gelen Mart ayı faiz artırımına ilişkin sinyaller, FOMC'nin bu yıl gidilecek faiz artırımı sayısında bir artışı onaylamaktan ziyade zamanlamanın daha yakın vadeye kaydırılmasıyla ilgili.

Eski bir Fed ekonomisti olan Wright, “Veri, geçtiğimiz birkaç ayda genel anlamda iyiydi fakat büyüme veya enflasyon görünümünde somut bir değişiklik yaratacak kadar değiş” şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomik görünüm

Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan son istihdam raporu dahil olmak üzere ABD'de beklenenden güçlü gelen bir dizi ekonomik verinin ardından FOMC'nin açıklamaları, büyük bir ihtimalle ABD ekonomisinin görünümünde devam eden toparlanmayı içermeyi sürdürecek. 10 Mart günü yayınlana güncelleme Şubat ayında tarım dışı istihdama 235,000 kişinin katıldığını göstermişti. İşsizlik oranı ise yüzde 4.7 seviyesine gerilemişti.

Yellen “kademeli”ye vurgu yapacak

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararının ardından gerçekleştireceği basın konferansında büyük bir ihtimalle bu haftaki faiz artırımının sıkılaştırma sürecinin hızlandırıldığı anlamına gelip gelmediğine ilişkin sorularla karşılacak.

Washington'da Cornerstone Macro'dan -aynı zamanda eski bir Fed ekonomisti olan- Roberto Perli, “Basın konferansında Yellen'ın işi faiz tahminlerinin 'kademeli' kısmına vurgu yapmak olacak.” dedi ve “Onların açısından fırsat varken, ekonomik beklentilere olan güven güçlüyken harekete geçmek daha iyi” şeklinde devam etti.