Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, Fed'in faiz kararının hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, yapılan faiz artışının ekonominin ilerleme kaydettiğini gösterdiğini, ancak ekonomik görünüme ilişkin değişikliği yansıtmadığını bildirdi. Fed Başkanı ayrıca, ekonomik tahminlerin Aralık ayından bu yana çok az değiştiğini kaydetti. 

Yellen, basit mesajın ekonominin iyi gittiği şeklinde olduğunu belirtti.

Yellen, faiz artışları için uzun bir süre beklemenin gelecekte daha hızlı bir şekilde faiz artırımına gidilmesi demek olabileceği ifadesinde bulundu ve Fed'in politika kararlarının önceden belirlenmiş bir rotası olmadığını tekrar vurguladı. Fed başkanı ayrıca, para politikasının faiz artırımının ardından gevşek kaldığını, ve bir süre böyle kalmaya devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Fed Başkanı,öte yandan, yetkililerin Trump yönetiminin potansiyel politika değişikliklerini, bu politikalra yönelik büyük bir belirsizlik bulunmasından dolayı, "detaylı" görüşmediklerini sözlerine ekledi.

Yellen, Hazine Bakanı Mnuchin ile görüştüğünü ve onunlu güçlü bir ilişki kurmayı beklediğini belirtti.

Yellen, Fed'in nötr duruşa doğru hareket etmesinin uygun olduğunu ve nötr faiz oranının yüzde 1 civarında ya da bunun biraz altında olduğunu ifade etti.

Fed Başkanıi Fed'in enflasyon hedefinin "simetrik" olduğunu ve bu nedene hedefin hafifçe aşılmasının sorun teşkil etmeyeceğini kaydetti.

Yellen, açıklamada faiz artırımlarının hızı konusunda "sadece" sözcüğünün çıkarılmasının büyük bir değişiklik olarak düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Yellen bu yılki üç faiz artırımının "kademeli" bir artış olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yellen, açıklamasında, enflasyonun gelecek yıllarda yüzde 2 hedefinin etrafında denge kazanacağını kaydederken, çekirdek enflasyonun son aylarda yüzde 2'nin aşağısında fazla değişmediğini, ancak artmasının beklendiğini belirtti. Enflasyon, yüzde 2 hedefine giderek yaklaşıyor. Fed Başkanı ayrıca, yüzde 2'lik enflasyon hedefinin bir üst sınır olmadığını söyledi.  

İşe alımların "sağlam" olmayı sürdürdüğünü bildiren Fed başkanı, iş koşullarının daha da güçleneceği beklentisinde olduklarını söyledi ve maaş artışı tahminlerinin bir miktar yükseldiğini dile getirdi. Fed başkanı, bunun yanında, çok daha fazla kişinin işgücü piyasasının görünüşü konusunda iyimser olduğunu belirtti. Yellen'a göre, Fed, ekonominin gidişatı konusunda oldukça inançlı ve ekonomik risklere ilişkin görüşlerini değiştirmedi. Yellen'ın dediğine göre, risk görünümü oldukça dengeli. 

Fed Başkanı, bilanço tablosuna ilişkin herhangi bir karar verilmediğini, bilanço tablosunu küçültmenin ise kademeli ve öngörülebilir bir şekilde yapılacağını dile getirdi. Fed, mali politikadaki potansiyel değişiklikleri de henüz detaylı bir şekilde görüşmedi. 

Ekonomik hedeflere giderek yaklaşıldığının anlaşılmasının kilit nokta olduğunu savunan Yellen, Fed'in faizleri kademeli olarak artırmasının nötr bir tutum sergilemekten daha uygun olacağı görüşünde. 

Yellen, federal fonlama oranını temel aktif araç olarak kullanmanın daha kolay olacağı görüşünde.

Fed'in faiz kararı ve Yellen açıklamalarının ardından, vadeli piyasa verileri, bu yıl yalnızca bir faiz artırımı daha olmasını fiyatlıyor.