Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:19'da güncellendi)

Hazine tahvilleri, Fed'in gelecekteki faiz artışlarında aceleci davranmayacağını işaret etmesiyle haftalık kazançlarına yöneldi. Gelişen piyasa hisseleri 8 ayın en iyi performansını sergilediği haftayı sonlandırmaya hazırlanırken, ABD hisse senetleri ve dolar yatay seyretti. 

10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in takıntığı "güvercin" tutumuna bağlı olarak sergilediği aşağı yönde hareketi sürdürdü ve yüzde 2.50'ye indi.  S&P 500 Endeksi haftalık kazaznçlarına yöneldi ve gelişen ülke hisseleri 6 gün üst üste kazanç sağladı. Euro, 5 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Petrol fiyatları, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın üretim kısıtlamalarının sürdürüleceği açıklamasının ardından bu ay içerisinde ilk kez haftalık kazanç elde etti. 

Fed'in gelecek faiz artışı sürecini hızlandırmaksızın faiz oranlarını 25 baz puan artırmasının ardından küresel piyasalar, Ocak'tan bu yana olan en iyi haftasını tamamlamaya hazırlanıyor. Fed politika yapıcılarının parasal sıkılaşma sürecini hızlandırma konusunda suskun kalması, yatırımcıları dolar yerine daha yüksek getirili para birimlerine itiyor.

Sorunsuz şekilde gerçekleşen bir dizi merkez bankası politika kararları ardından ve Hollanda seçimlerine ilişkin endişelerin de büyük ölçüde boşa çıkmasıyla birlikte volatilite azalmaya devam ediyor. JPMorgan Chase & Co.'nun G7 Volatilite Endeksi Perşembe günü yüzde 7.5 düşerek Kasım 2014'ten görülen en düşük seviyesine geriledi. Euro Stoxx 50 Endeksi'ne ilişkin bir aylık ima edilen volatilite bu hafta geriledi ve iki yıldan uzun bir sürenin dip seviyesine yakın seyrediyor.

- Hisse senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:51'de yüzde 0.1 yükselerek 2,383.70'e ulaştı. Endeks, hafta boyunca yüzde 0.5 kazanç sağladı.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi ve haftalık kazançlarını yüzde 1.4'e genişletti.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi ve haftalık toplam yüzde 4.4 kazanç elde etti.

- Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.1 geriledi.

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 zayıfladı ve 1.0749'dan işlem gördü. Yen ise 112.66 dolardan işlem gördü.

- Emtia

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.1 yükselerek varil başına 48.78 dolara çıktı. Brent Petrolü ise fazla değişmeyerek varil başına 51.76 dolarda kaldı.

*Altın, bu ay içerisinde ilk haftalık kazancına yöneldi. 3 ay vadeli külçe altın, yüzde 0.2 yükseldi ve ons başına 1,229.50 dolara ulaştı.

- Tahviller

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, 4 bp'lik bir düşüşle yüzde 2.50'ye indi.

(22:19'da güncellendi)