Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 16 Nisan'da "hayır" çıkması durumunda bir kaos ortamına doğru veya Türkiye'nin istikrarının kaybedilmesine yönelik kampanyaların hızlandığı bir döneme girilmiş olacağını, kimsenin bunu arzu etmeyeceğini söyledi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşanan manipülasyonlara rağmen 2017'ye başarılı bir şekilde girdiğini ifade etti.

Tüfenkci, "Ekonomimiz darbe girişimine, ekonomik terör saldırılarına rağmen göstermiş olduğu performansla 2017'ye güçlü bir şekilde girdi. Baktığımızda olumlu göstergeler görüyoruz. Yine ihracatımız ocak ve şubat ayı itibarıyla artış gösterdi. İnşallah martta da ciddi bir artışla bu trendini sürdürecek." diye konuştu.

Sanayi Üretim Endeksi ile tüketici endekslerinin iyi durumda olduğunu belirten Tüfenkci, "İnşallah 16 Nisan referandumundan sonra da bu hızlı düzeliş artarak devam edecek. Esnafımızın arasında dolaştığımızda, oda başkanlarıyla konuştuğumuzda ciddi anlamda işlerin açılmaya başladığını duyuyoruz. Sokaktaki ekonominin de geliştiğini görüyoruz. Bunun 16 Nisan'dan sonra, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kabulünden sonra, sokaktaki vatandaşa daha fazla yansıyacak şekilde artarak devam edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- "Ekonominin en önemli handikapı belirsizliktir"

Bülent Tüfenkci, Cumhuriyet tarihinin en önemli halk oylaması kabul edilen 16 Nisan referandumundan "hayır" sonucu çıkması ihtimalini değerlendirirken, şu görüşleri dile getirdi:

"16 Nisan'da 'hayır' çıkarsa… Çok kimse de merak ediyor, onu da ifade etmek gerekir. Bir kaos ortamına doğru veya Türkiye'nin istikrarının kaybedilmesine yönelik kampanyaların hızlandığı bir döneme girmiş oluruz. Kimse bunu arzu etmez. Esnafın ve ekonominin en önemli handikapı belirsizliktir. Herkes önünü görmek, gelecekte neler olacağını kestirmek, öngörülebilirlik ister. Dolayısıyla Türkiye'nin 'hayır'la öngörülebilirliğini yitirmemesi lazım. Ben 16 Nisan'da esnaf kesiminin de güçlü bir şekilde evet kararı vereceğini düşünüyorum."

- "Doping etkisi yaptı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, son yıllarda esnafa sağlanan desteklerin arttığını belirterek, işçi desteği sağlandığını ancak işini büyütmek isteyen esnafın çalıştıracak işçi, çırak bulamadığını, çıraklık eğitimine yönelik ciddi atılımları olduğunu, birçok esnafın bunu bilmediğini söyledi.

Esnafa 11 milyar liraya yakın kredinin faizsiz olarak verildiğini, bu krediden geniş bir kesimin yararlanmasının esnafı heyecanlandırdığını, esnafın da bu konuda bankalarla yaşadığı sıkıntıyı dile getirdiğini anlatan Tüfenkci, esnafın "sicil affı" uygulamasını da memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Esnaf Ahilik Sandığı'nın kurulmasının Türk ticari hayatını canlandırdığını, uygulamanın Türkiye ekonomisine sürdürülebilir nitelikte bir katkı sağladığını kaydeden Tüfenkci, artık çalışan esnaftan Bağ-Kur primi kesilmediğini söyledi.

Tüfenkci, pek çok alanda getirilen desteklerin esnafın yüzünü güldürdüğünü dile getirerek, "Esnafımız, son dönemde sağlanan kolaylıkların tamamının kendilerine doping etkisi yaptığını, onun için işlerini geliştirmek istediğini ifade ediyor. Bizler de onların önünü açmak için birçok projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

AA