Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk çeyrekte ılımlı büyümenin devam ettiğini söyledi.

Şimşek Türkiye ekonomisinin çok boyutlu ve ciddi şoklara karşı direnç göstermiş bir ekonomi olduğunu belirterek "Türkiye'nin hikayesini güçlü kılacak reformların başında yönetimde istikrarı sağlayacak Anayasa reformu var" dedi.

Şimşek Türkiye ve dünyanın karışık bir dönemden geçtiğini ifade etti. Küresel kriz sonrası bir sürü artçı şok yaşandığını kaydeden Şimşek, "Gerçi şimdi ilk defa bu yıl sanki küresel ekonomi toparlanıyor gibi... Geçen hafta Almanya'da G20 Zirvesi'ndeydim. Küresel ekonomi için nispeten daha olumlu bir perspektif var. Bir miktar toparlanma var. Ama yine de 2016 zor bir yıldı. 2017'ye tabii ki iyimser başlamak isteriz." dedi.

Türkiye ile ilgili olarak birkaç soruya cevap vermek istediğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Biri 'Ne olacak bu Türkiye'nin hali, Türkiye'nin ekonomisi?' Aslında Türkiye ekonomisi çok boyutlu ve ciddi şoklara karşı ciddi direnç göstermiş bir ekonomi. Bu da aslında temellerinin sağlam olduğunu gösterir. Küresel kriz herkesi etkiledi. Avrupa'daki borç krizi bizi de önemli ölçüde etkiledi. Çünkü Avrupa Birliği (AB) bizim önemli bir ticaret ortağımız. Arap Baharı büyük umutlarla başlamıştı. O bölgede büyük bir kaos, ciddi jeopolitik gerginlikler var ve bunlar Türkiye'yi ciddi şekilde aşağıya çekti. Bu jeopolitik gerginlikler ve yanı başımızda devlet niteliğini kaybeden ülkeler teröre zemin hazırladı, Türkiye'yi ciddi şekilde olumsuz etkiledi. Bunların hepsi aslında dış şoklar. Rusya ile yaşadığımız sıkıntı... Ama ülke içinde de son birkaç yıla baktığınız zaman birçok seçim, darbe girişimi, terörün yoğun yaşandığı zorlu bir dönem yaşandı."

"Türkiye'nin algısı kötü ama gerçeklik o kadar değil"

Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2000'li yılların başından bu yana ortalama yüzde 6 civarında büyüdüğünü, geçen yıl darbe girişimi ve terörün etkisiyle ekonominin ciddi şekilde yavaşladığını ancak sınırlı da olsa ılımlı büyümenin devam ettiğini söyledi.

Şimşek, 2017 yılının ilk çeyreğinde de bütün belirsizliklere rağmen büyümenin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti:"Dolayısıyla hakikaten ciddi bir direnç var. Bu da önemli. Bu şunu gösteriyor; belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yeni bir reform hamlesiyle tekrar yüksek büyüme patikasına girebilir. Girmemesi için hiçbir sebep yok. 2017 ve sonrası için umut var olmak aslında temeli olan bir senaryo.

Dışarıdan bakıldığı zaman Türkiye'nin algısı kötü ama gerçeklik o kadar değil.  Gerçeklik, belki bizim arzuladığımız kadar iyi de değil. O nedenle bir reform gündemimiz var. Neden reform yapmak istiyoruz? Çünkü yeterli bulmuyoruz? Çok kapsamlı bir reform programımız var. Ama Türkiye'nin hikayesi orta ve uzun vadede güçlü olmaya devam edecek."

Şimşek anayasa değişikliğinden sonra kamunun yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğunu belirterek "devrim niteliğinde bürokrasiyi nasıl azaltırız şeklinde çalışmamız var...Bütün kamunun verdiği hizmetleri, süreçleri e-devlete taşıyacağız." diye konuştu.

Türkiye'nin hukuk devletinden uzaklaştığı tezinin doğru olmadığını savunan Şimşek "Türkiye demokraside resesyona girdi algısı var. Doğru değil. Türkiye çok ciddi travmalar yaşadı..Türkiye'nin demokrasiyi, hukuk devletini güçlendirme hedefi vardır. Türkiye asla geri gitmeyecek, içe kapanmayacak, ne dışarıdan ne de batıdan kopacak." yorumunu yaptı.