Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'de Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderlerin yoğun tartışmalara neden olan sağlık hizmetleri yasası tasarısını geçirmek için yeterli desteği sağlayacağına ilişkin beklentiler ile birlikte, yen karşısındaki altı yılın en uzun düşüş serisini sonlandırdı ve Hazine tahvil faizleri yukarı yönde hareket etti.

Dolar yen karşısında, Donald Trump yönetiminin tasarının revize edilmiş haline destek sağlamaları için Cumhuriyetçiler üzerinde baskı kurması ile birlikte son dokuz günde ilk kez değer kazandı. Yatırımcılar, sağlık hizmetleri asasını, Trump'ın uygulamayı vaat ettiği vergi indirimleri ve harcama artışları planları için bir öncü gösterge olarak görüyor. Hazine tahvillerinin faizi, Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın üç faiz artırımının "makul" bir referans olduğunu kaydetmesinin ardından yükseldi.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. Döviz stratejisti Rodrigo Catril, "Trump'ın tasarının Cuma günü oylanmasındaki ısrarı, yeterli desteği sağlamış olduğu anlamına gelmiyor," dedi ve "Eğer tasarıda önemli değişiklikler olursa, o şekilde Senato'dan geçmesi zor olacak. Bu nedenle mevcut hareketlerin bir tabanı olduğunu düşünmüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

KAmuoyuna açıklama yetkisi olmadığı için isminin yazılmasını istemeyen bir döviz traderına göre, sterlin, kısa vadeli fonların uzun pozisyonlarını kapamaları ve kaldıraçlı hesapların zayıf para biriminden dolayı karlarını realize etmeleri ile birlikte düştü. Yatırımcılar, The Times'ta çıkan İngiltere Merkez Bankası para politikası komitesi üyelerinden birinin enflasyonun faiz artırımı anlamına gelmediğini söylediği habere dayanarak hareket ettiler.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günkü yükselişine karşın, sağlık hizmetleri yasa tasarısı oylamasının ertelenmesinin Trump'ın politikalarını uygulamaya koymada zorluk çekeceği endişelerini güçlendirmesi ile birlikte üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Dolar/yen 110.86-1111.44 bandında kaldı ve yüzde 0.3 yükselerek 111.30 seviyesine geldi.