Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:35'te güncellendi)

ABD hisseleri, ABD'de Tüketici Güveninin artarak ekonomiye ilişkin iyimserliği yeniden canlandırmasının ardından 6 haftanın en düşük seviyesinden yükselen finans hisselerinin yukarı çekmesiyle son dokuz seans içerisinde ikinci kazancını elde etti. Hazine tahvilleri geriledi ve dolar yukarı yönde hareketini sürdürdü. 

Donald Trump'ın finans sektöründeki düzenlemeleri azaltmaya ilişkin tasarısını Temsilciler Meclisi'nden geçiremeyeceği endişeleriyle sert bir düşüş gerçekleştiren bankalar, yatırımcıların dikkatlerinin ABD'de güçlü gelen tüketici güveni verisine çevrilmesiyle yükselişe geçti. Enerji üreticileri, ham petrolün varil başına 48 doların üzerine çıkmasıyla yükseldi. Rand, Güney Afrika Başkanı Jacob Zuma'nın maliye bakanının görevine son vereceği görünüşüyle zayıfladı. 

Trump hükümetinin Cuma günü sağlık yasa tasarısını meclisten geçirememesi, piyasalardaki reflasyon işlemlerine son verdi. Dikkatler, ABD ekonomisinin rayında gittiğini işaret eden Salı günkü veriye çevrildi. Washington ise Wall Street'in başkanlık seçimlerinden beri odak noktası olan vergi reformuyla alakalı vaatlere ilişkin süreci hızlandırdı. 

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İngiltere Başbakanı Theresa May Çarşamba günü, İngiltere'nin Avrupa'dan planlı çıkışını duyuran bir mektubun ardından, iki yıl devam edecek Brexit sürecini resmi olarak başlatacak.

*ABD ile Meksika arasında 2,000 mil uzunluğundaki sınır duvarının tasarlanması ve yapımına ilişkin teklif sunulacak.

*Macaristan, Meksika, Güney Afrika ve Tayland merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

*Samsung Electronics Co., Galaxy S8 model akıllı telefonunu tanıtımını yapacak. Bu model, Note 7 modellerinin pilinin alev alması ve bunun sonucu bu modelin geri çekilmesinin ardından ilk yeni akıllı telefon olacak.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi ve iki günlük gerileyişine son verdi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 1.0828'e indi. Yen ise yüzde 0.1 değer kaybetti ve 110.80 dolardan işlem gördü. 

*Rand, Pazartesi günü dolar karşısında gerçekleştirdiği yüzde 2.5'lik düşüşünün ardından yüzde 1.7 daha düşerek 12.963'e indi. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:56'da yüzde 0.7 yükseldi ve 2,358.73'e çıktı. Dow Jones Endeksi ise 138 puan artış sergiledi.  

*S&P 500 içerisindeki finans hisseleri yüzde 1.4 sıçradı. Goldman Sachs, sergilediği yüzde 1.3'lük yükselişle büyük ölçekli bankaların kazançlarının başını çekti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. Endeks içerisinde en çok kazananlar araba ve medya şirketleri oldu.

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 yükseldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Pazartesi günü üç baz puan düştükten sonra 2 bp'lik artışla yüzde 2.39'a çıktı.

*Avrupa tahvillerinin çoğu değer kazandı ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi iki baz puan düşüşle yüzde 0.38'a indi.

Emtia

*Altın vadelileri, Pazartesi günü gerçekleştirdiği yüzde 0.9'luk yükselişin ardından yüzde 0.1 geriledi ve ons başına 1,257.60 dolara indi. 

*Batı Teksas petrolü (WTI), dünkü yüze 0.5'lik düşüşün ardından yüzde 1.4 toparlanarak varil başına 48.40 dolara ulaştı.

 

(22:35'te güncellendi)