Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile beraberindeki heyet, işgal altındaki Abhazyadan göç eden genç mülteci öğrenciler, sanat ve kültür temsilcileri ile yerel basın mensupları, Tiflisten Schengen Bölgesine vizesiz giden ilk vatandaşlar arasında yer aldı.

Gürcistanın Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestisinin bugünden itibaren resmi olarak yürürlüğe girmesine ilişkin, Başbakan Kvirikaşvili ve bazı bakanlar Tiflisten bir AB ülkesine giden ilk vatandaşlar oldu.

Tiflis Şota Rutaveli Uluslararası Havalimanında sabaha karşı bir araya gelen Başbakan Kvirikaşvili, Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, AB Bakanı Viktor Dolidze, Eğitim Bakanı Aleksandre Jejelava, mülteci öğrenciler, sanat ve kültür temsilcileri ile yerel basın mensupları, Kvirikaşvilinin davetiyle Gürcistan Havayolları uçağıyla Yunanistanın başkenti Atinaya ilk kez vizesiz seyahat etti.

Kvirikaşvili, yolculuk öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugünden itibaren Gürcistan vatandaşlarının Schengen Bölgesine vizesiz seyahat süreci resmen başladı. Bu çok büyük bir başarıdır. Vizesiz seyahat, Gürcistan vatandaşlarına AByi daha yakından tanıma fırsatı sağlayacak." dedi.

ABnin Gürcistana verdiği vize muafiyeti kararının uzun ve yoğun bir çalışma neticesinde olduğunu belirten Kvirikaşvili, "Şimdi biz Avrupanın eski kültür başkenti Atinaya gideceğiz. Daha sonra Avrupanın siyasi başkenti Brüksele gidip kutlama yapacağız." diye konuştu.

"Nihai amacımız AB ile tam entegrasyon"

Dışişleri Bakanı Janelidze ise bugünden itibaren biyometrik pasaportu olan tüm Gürcistan vatandaşlarının Schengen Bölgesine en fazla 90 günlüğüne vizesiz seyahat edebileceğini söyledi.

Janelidze, "Bizim gelecek adımlarımız AB ile daha derin entegrasyonudur. Nihai amacımız AB ile tam entegrasyondur." ifadelerini kullandı.

Atinada kültür etkinliklerine katılacak Gürcistan heyeti, daha sonra Belçikanın başkenti Brüksele geçerek vize serbestisi kutlamalarına katılacak.