Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra Borsası Grubu (LSEG) tarafından Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Deutsche Börse ve Londra Borsası’nın birleşmesini engelleyen kararına ilişkin olarak, “Bu birleşme, Avrupa'da dünyanın lider piyasa altyapısının kurulması için bir fırsattı.” değerlendirmesinde bulunuldu.

LSEG'den yapılan açıklamada, AB Komisyonunun, Deutsche Börse ve Londra Borsası’nın (LSE) birleşmesini engelleme kararından dolayı üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, “Londra Borsası Grubu, AB Komisyonunun borsaların birleşmesini engelleme kararını üzüntüyle karşılamaktadır. AB Komisyonunun kararının detaylarını gözden geçirmeyi bekliyoruz. Londra Borsası Grubu, AB Komisyonu'nun MTS'nin satışı gerçekleşmeden geçerli bağımsız rakip olamayacağımız yönündeki görüşüne katılmamaktadır. “ ifadeleri kullanıldı.

Londra Borsası’nın büyüme stratejisini uygulamaya devam edeceği belirtilirken, “Bu birleşme Avrupa'da dünyanın lider piyasa altyapısının kurulması için bir fırsattı.” ifadesine yer verildi.

- Deutsche Börse

Deutsche Börse Denetim Kurulu Başkanı Joachim Faber, kararın ardından Avrupa'nın finansal piyasalarının küresel rekabet gücünü güçlendirmek için nadir bulunan bir fırsatın kaçtığını ifade etti.

Frankfurt’taki Deutsche Börse’den yapılan açıklamada, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun, Deutsche Börse ve Londra Borsası’nın (LSE) birleşmesini yasaklama kararından dolayı üzüntü duydukları belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Faber, iki borsanın birleşmesine ilişkin yasağın, Avrupa ile İngiltere arasındaki köprü için bir aksilik olduğunu dile getirdi.

Faber, nadir bulunan bir fırsatın kaçtığını belirterek, "Avrupa'da küresel bir pazar altyapı sağlayıcısı oluşturmak ve Avrupa'nın finansal piyasalarının küresel rekabet gücünü güçlendirmek için nadir bulunan bir fırsat kaçtı." ifadesini kullandı.

-"Büyüme stratejimizi sürdürmeye devam edeceğiz"

Deutsche Börse Üst Yöneticisi (CEO) Carsten Kengeter ise Deutsche Börse’nin, diğer piyasa altyapı oyuncularıyla global düzeyde rekabet edebilmek için tekil bazda iyi bir konuma sahip olduğunu vurguladı.

"Yenilik yeteneklerimizi güçlendirmek ve pazar ve müşteri ihtiyaçlarına daha iyi hizmet vermek için büyüme stratejimizi sürdürmeye devam edeceğiz." diyen Kengeter, bu stratejik yaklaşımla, müşteriler ve hissedarlar için katma değer oluşturmak ve Frankfurt'un finans merkezi olmasının gelişmesine katkıda bulunmak istediklerini sözlerine ekledi.

Geçen yılın mart ayında Deutsche Börse’den yapılan açıklamada her iki borsanın yönetim kurullarının birleşme konusunda nihai karara vardığı ve anlaşma kapsamında İngiltere’de "UK TopCo" isimli yeni bir şirket kurulacağı belirtilmişti. Açıklamada, söz konusu yeni şirketin Frankfurt ve Londra'da iki yönetim merkezi bulunacağı, bu şirkette LSE'nin yüzde 45,6, Deutsche Börse’nin ise yüzde 54,4’lük paya sahip olacağı kaydedilmişti.

Geçen ay sonunda Londra Borsası'ndan yapılan açıklamada ise AB Komisyonu’ndan LSEG’nin yüzde 60 hisse payına sahip olduğu elektronik işlem platformu MTS’deki hisselerini satması yönünde bir talebinin iletildiğini açıklamıştı. Londra Borsası ise AB Komisyonu’nun bu talebinin "kabul edilemez" olduğunu bildirmişti.



AA