Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:18'de güncellendi)

Hazine tahvilleri ve altın gerilerken dolar, Avrupa ve ABD merkez bankalarının birbiriyle uyumsuz politikalar izleyeceğinin işaret edilmesiyle yükseldi. ABD hisseleri yukarı yönde hareket etti. 

S&P 500 Endeksi yükseldi ve son çeyrek içerisinde yüzde 5 kazanç elde etmeye yöneldi. Dolar, Fed konuşmacılarının faiz oranlarının piyasaların beklentisinden daha hızlı bir şekilde artırılabileceğini öne sürmelerinin ardından yükseldi. Euro zayıfladı ve Avrupa'da çekirdek tahviller, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını sürdüreceği görünüşünü fiyatlamasıyla yükseldi.  

AMB'nin güvercin tonlu duruşu, bir kez daha, ABD ile Avrupa para politikaları arasındaki ayrışmaya ilişkin görünümü ön plana çıkardı. Fed'den iki yetkili, ABD Merkez Bankası'nın, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedeflerine yaklaşması ile birlikte, bu yıl banka yetkililerinin tahmini olan üç faiz artırımından daha hızlı sıkılaştırmaya gidilebileceğini kaydetti.

Rabobank International analisti Bas van Geffen, "AMB önümüzdeki aylarda muhtemelen temkinli davranacak ve ekonomi ve enflasyon baskıları konusunda kendisini daha rahat hissedene kadar geleceğe dönük sözel yönlendirmesini ya da tonunu kayda değer bir şekilde değiştirmeyecek" dedi.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Aralarında Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan'ın bulunduğu bir dizi Fed yetkilisi konuşma yapacak.

*Cuma günü ABD'de açıklanacak veriler arasında kişisel harcamalar ve kişisel gelir verileri yer alıyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:43'te yüzde 0.1 yükseldi ve 2,364.09'a ulaştı. Gösterge endeks, Mart ayında yatay seyretti ve son çeyrek içerisinde yüzde 5.6 yukarıda seyrediyor. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Çarşamba günü 2015 yılının Aralık ayından bu yana olan en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0.5 yükseldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 geriledi. 

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında, önceki iki günde yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.4 daha zayıflayarak 1.0725 seviyesine indi. Sterlin, yüzde 0.2 güçlendi ve 1.2456 dolardan işlem gördü. 

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2'lik yükselişinin ardından yatay seyretti. Rand, yüzde 1.3 değer kazandı. 

Tahviller

*Almanya tahvilleri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde enflasyonun tahminlerin üzerinde yavaşladığını işaret eden verinin ardından değer kazandı ve bunun sonucu 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yaklaşık bir baz puan düştü.

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan yükseldi. Faiz Çarşamba günü, önceki seansta dört baz puan düştükten sonra aynı oranda geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), OPEC'in bütün üyelerini kapsayan ve petrol üretimi kısıtlamalarının artacağı yönündeki raporun ardından yüzde 0.6 yükseldi ve varil başına 49.78 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,247.26 dolara indi.

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.9 düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 geriledi ve düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, enerji hisselerindeki yükselişin öncülüğünde, çıkışını üçüncü güne taşıyarak Nisan 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

(20:18'de güncellendi)