Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, online rezervasyon portalı Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle Türkiye'deki faaliyetlerinin durdurulması kararı verildiği iddialarına yönelik, "Bunlarla hiç alakası yok. Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi." dedi.

TÜRSAB avukatlarının, seyahat acentalarına karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla Booking.com aleyhine faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açmasının ardından İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerini tedbiren durdurma ve bu konuda Bilgi Teknoloji Kurumuna (BTK) yazı yazılmasına karar verdi.

Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan TÜRSAB Genel Sekreteri Gürcün, Booking.com'un rekabeti önleyici hamlelerde bulunduğunu belirterek, Türkiye'de seyahat acentalığının yasayla düzenlendiğini anımsattı.

Gürcün, Booking.com'un, Türkiye'de, Türk vatandaşlarına Türkiye sahillerindeki otelleri (rezervasyon) satmaya başladığını ifade ederek, "Mahkemeye bu nedenle başvurduk. (Mahkeme) Haksız rekabet nedeniyle Booking.com'un faaliyetlerini durdurma kararı aldı." dedi.


- "(Dava açıldığında) Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi"


İç turizm yapan seyahat acentalarının Booking.com gibi dünya devi ile nasıl yarışacağını soran Gürcün, "Son birkaç yılda pek çok üyemiz bu işi yapmaktan vazgeçti. Bir kısmı da bu haksız rekabetin karşısında kapattı." diye konuştu.

Booking.com'dan rezervasyon yapmış olanların ne yapması gerektiğine ilişkin soru üzerine Gürcün, rezervasyonunu yapanlarla ilgili herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'de bundan sonrasında rezervasyon yapılamayacak ama yurt dışındaki insanlar Booking.com üzerinden Türkiye'deki otellere rezervasyon yapabilecek. Bunda herhangi bir kısıtlama yok." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek Booking.com'un Hollanda menşeli olması nedeniyle bu kararın verildiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Gürcün, bunlarla hiç alakası olmadığını vurgulayarak, "Bu dava 2015 yılında açıldı. O zaman Türkiye ile Hollanda'nın ilişkileri lale gibiydi." değerlendirmesinde bulundu.


- "Rekabetle ilgili hususlarda engelleme yapamıyoruz"


BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan da kendilerine bu yönde bir şey ulaşmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz de gazetelerde bu durumu okuduk. Yalnız şöyle bir durum var; bizim mevzuatımızda rekabete aykırı işlem nedeniyle internet sitesi kapatmaya ilişkin bir hüküm yok. Bu kararı kimin verdiğine bakarız. İnternet sayfası engellemeyle ilgili merciler belli. O mercilerden gelecek kararı görmemiz lazım. Benim gazetelerde okuduğum şekliyle engellemek mümkün değil."

Booking.com'a erişilmeye çalışıldığında Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamadığını ancak yurt dışındaki otellere rezervasyonun gerçekleştirilebildiğinin hatırlatılması üzerine Sayan, "Normalde bizim yaptığımız şey, siteye tamamen erişimi engellemek şeklinde oluyor. Booking.com'da eğer belirttiğiniz gibi bir durum varsa kendisi bu kararın gereğini kendi kendine yerine getirmiştir. Bizim açımızdan bunun engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde konuştu.

Sayan, bu kararın diğer online rezervasyon portallarını etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Haberlerde yer alan hususlar rekabetle ilgili hususlar. Bundan dolayı biz engelleme yapamıyoruz. Bizim engelleme yaptığımız durumlar, kamu güvenliği, kişi hak ve özgürlüklerinin korunması ile ilgili durumlar. Ticari olarak katalog suçlar var, uyuşturucu madde temini gibi... Otel rezervasyonunda rekabetin engellenmesi katalog suçlara girmiyor."

"Mahkeme kararıyla ilgili bir yazı elinize ulaştığında nasıl bir yol izleyeceksiniz?" sorusuna da Sayan, "Bunu neye dayandırarak söylediklerini görmeden bir şey demem mümkün değil. İcraata uygunsa uygulanır ama rekabetle ilgili hususla site erişime kapatılamaz." yanıtını verdi.


- Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamıyor


Bu arada, mahkeme kararının ardından bugün itibarıyla Booking.com'a Türkiye'den erişilmeye çalışıldığında Türkiye'deki otellere rezervasyon yapılamıyor.

Portalda, yurt dışındaki otellere ise rezervasyon yapılıyor.

AA