Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

VakıfBank, daha önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası kaynaklı TurSEFF programında olduğu gibi, Dünya Bankası KOBİ Enerji Verimliliği Kredisi Programı kapsamında da ilk Energy Service Company (ESCO) finansmanını gerçekleştiren banka oldu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, VakıfBank, ESCO finansmanı kapsamında, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın soğutma grubu yenileme yatırımını hayata geçirecek olan taahhüt firmasını, iki firma arasında ESCO kontratı imzalanması kaydıyla finanse edecek.

İki firma arasında imzalanan kontrat ve hayata geçirilecek yatırım ile yüzde 60’ın üzerinde enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Lütfü Çelebi, ESCO kontratlarının doğası gereği, taahhüt firması tarafından yatırımı yapan firmaya yatırım sonucu belirli bir enerji tasarrufu yapılacağının garantisinin verildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu finansman modelinin ülkemizde enerji verimliliği yatırımlarının yaygınlaşması ve doğru yatırımların hayata geçirilmesinde faydalı olacağını düşünüyoruz. VakıfBank olarak, TurSEFF ve Dünya Bankası KOBİ Enerji Verimliliği Programları kapsamında, ücretsiz teknik danışmanlık da verdiğimiz enerji verimliliği sağlayan yatırımları gerçekleştiren işletmeleri, enerji verimliliği ürün satıcıları ve ESCO projelerini desteklemeye devam edeceğiz. Küçük büyük demeden, enerji verimliliği yatırımı yapacak olan veya makine değişimi ve benzeri yatırımlar kapsamında enerji verimliliği sağlayacak olan tüm işletmelerimizi şubelerimize bekliyoruz."

AA