Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Piyasaların odak noktasında Pazar günü gerçekleşecek  anayasa değişikliği referandum oylaması var. 17 Nisan sabahı Türkiye'nin ve Türk piyasalarının nasıl bir güne uyanacağı da gündemi meşgul eden konular arasında.

Bloomberg HT'ye konu hakkında görüş bildiren uzmanlar ortak bir paydada buluşuyor; sonuca piyasanın tepkisi kısa süreli olacak, sonrasında verilen mesajlar ve gelişmeler piyasalar için daha önemli..

Yatırım Finansman Türev Ürünler Müdürü Dr. Nuri Sevgen Pazartesi itibariyle piyasalarda çok agresif bir fiyatlama şu aşamada öngörülmediğini belirtti.

Sevgen "Sonuca bağlı olarak oynamanın kısa bir süre içinde yeniden dengeye gelmesi bekleniyor. Kurda fiyatlamayı Asya piyasalarının ön açılışında görmeye başlayacağız, sabaha kadar TL tarafı fiyatlanmış olacaktır. Borsada da sonuç ne olursa olsun kısa süreli etkisi olacağını düşünüyorum. Seçim sonrasında verilen mesajlar daha etkili olacaktır." diye konuştu.



"EVET BEKLERKEN HAYIR ÇIKARSA TEPKİ MARJI YÜKSEK OLUR"

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte referandum fiyatlamasının Pazartesi değil, Pazar gecesi gerçekleşeceğini belirterek "Dolar/TL Asya piyasalarında trade etmeye başlayacak..Onun için fiyatlamalar zaten tüm gece yapılıyor olacak. Bankacılık sistemi açıldığında kuru almaya ya da satmaya çalışırken o fiyatlamanın içinde olacaksınız" dedi.

Ökte, referandumdan 'evet' çıkması beklenirken 'hayır' çıkması veya 'hayır' beklenirken 'evet' çıkması durumunda piyasanın tepki marjının daha yüksek olacağını söyledi.



"TEPKİ KISA SÜRELİ OLUR"

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ "Pazartesi günü sonuç evet de çıksa, hayır da çıksa bir tepki olacak. Ama bence bu tepki uzun vadeli olmayacak. Geçmiş seçimlere bakıldığında da bu görülebilir, 1 veya 2 gün fiyatlarız ama işin özünde referandum sonrasında bizi neler bekliyor ona bakılacak. Dolayısıyla ben hızlı bir piyasa reaksiyonu olmasını bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Finans Portföy Yönetimi Grup Yöneticisi Murat İnce de piyasa tepkisinin kısa süreli olacağı görüşünde. İnce "Sonuç ne çıkarsa çıksın sert hareketle başlayacağız, fakat 1-2 iş günü içinde piyasa dengeye oturunca global gelişmelere odaklanacağız." diye yorum yaptı.