Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Inc., 2017 yılının ilk çeyreğinde son üç yılın en büyük sabit getirili menkul kıymet işlem geliri elde etti ve bu durum, bazı analistlerin ilk çeyrek boyunca faiz ve Döviz faaliyetlerindeki yavaşlamadan kaynaklanan endişelerini giderdi.

Bankanın en büyük işlem alanı olan sabit getirili menkul kıymet gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 3.62 milyar doalra çıktı. Sonuçlar açıklanmadan önce, Keefe, Bruyette & Woods analistleri, zayıf beklentilere neden olarak faizlerde ve dövizde düşük volatiliteyi işaret ederken, Goldman Sachs Group Inc., faiz işlemlerinin dönemin son haftalarında hafiflediğini kaydeden sektör yorumunu işaret etti.

Rakamlar, Başkan Donald Trump'ın ABD politikalarını yeniden şekillendirmeye hazırlanması ve Fed'in faiz artırımlarını başlatması ile birlikte, Citigroup'un işlem faaiyetlerindeki artan güçlenmeyi gösteriyor. New York merkezli banka, en büyük dokuz küresel bankanın geçemn yıl elde ettiği tahvil işlem gelirlerinin yüzde 19'unu kontrol ediyor. Bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2012 yılındaki payın üç yüzde puanı üzerinde. Banka ayrıca hisse senedi masasına da yatırım yapıyor. Hep birlikte, toplam işlem sonuçları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttıç

Banka CEO'suı Mike Corbat, açıklamasında, "Geçen yılın sonuna doğru işlerimizin çoğunda görülen ivme, ilk çeyreğe de yayıldı ve geçen yıla göre kayda değer bir iyi bir genel peroformansa yol açtı" dedi.

Bankanın net karı yüzde 17 yükselerek yüzde 17 artaraj 4.09 milyar dolara ya da 1.35 dolar hisse başına kara çıktı. Bir dizi varlık satışından kaynaklanan kazanç dışarıda bırakıldığında, hisse başına kar 1.27 dolar oldu ve Bloomberg'in anketine katılan 22 analistin tahminlerinin ortalamasına göre 1.24 dolar olan beklentinin üzerinde çıktı.

- JPMorgan Chase

ABD'nin bir diğer yatırım bankacılığı devi JPMorgan Chase'ten yapılan açıklamada da bankanın net karının bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 artarak 6,45 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Banka, 2016'nın ilk üç ayında 5,52 milyar dolar net kar duyurmuştu.

Ayrıca, JPMorgan Chase'in 2017'nin ilk çeyreğinde geliri, geçen yılın ocak-mart dönemine göre, yüzde 6,3 artışla 25,59 milyar dolara ulaştı. Banka, 2016'nın ilk üç ayında 24,08 milyar dolar gelir elde etmişti.

Kurumun hisse başına karı da geçen yılın ilk çeyreğinde 1,35 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 1,65 dolara yükseldi.