Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası dolar karşısında, Türk halkının referandumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın icra gücünü artıran anayasa değişikliğini kabul etmesi ile birlikte ilk işlemlerde hızla değer kazandı. "Evet" kesiminin az bir farkla kazanmasının, gelişen piyasa paraları arasında 2017 yılında en kötü performansı gösteren TL'ye ilgiyi artırabileceği belirtiliyor.

Geçen haftayı 3.7092 seviyesinden kapatan Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2.5 sıçrayarak 3.6188 seviyesine kadar değer kazandı ve 3 Ocak'tan bu yana en sert yükselişini gerçekleştirdi. Kur daha sonra yeniden yönünü yukarı çevirdi ve saat 09:39'da 3.6660'dan işlem gördü. 10 yıllık tahvil faizi de açılışta 22 baz puan düşerek %10.89 oldu.

Yatırımcıların büyük kısmı, evet kesiminin bu zaferinin geçen yaz gerçekleşen başarısız darbe girişimi, kredi notlarının düşürülmesi ve Türk Lirası'nın rekor seviyeye düşmesinin yatırımcıların Türk varlıklarına iştahını azaltmasının ardından, ilave bir belirsizlik kaynağının ortadan kaldırdığını düşünüyor.

Bluebay Asset Management kıdemli gelişen piyasa stratejisti Tim Ash, "Türk piyasalarının ilk reaksyon olarak ralli yapmasını, ardından bu sonucun siyaset, ekonomi politikası ve ayrıca aralarında ABD ve AB'nin olduğu kilit müttefiklerle ilişkilerle de ne anlama geldiğini anlamaya çalışmasını bekliyorum" dedi.

Rabobank'tan Piotr Matys, "Referandum sonucu Türkiye siyasetinde belirsizliği ortadan kaldırdı," dedi. Matys, Türk Lirası'nın dolar karşısında 3.5561 ve ardından bir sonraki potamsiyel kısa vadeli hedef oalrka 3.40 seviyesine düşmesini bekliyor.

Nomura'dan İnan Demir,Türk Lirası'danki ferahlama rallisi ve getiri eğrisinde dikleşme baskısı beklediğini, ancak yükselişin boyutunun erken seçim ya da kabine değişikliği olasılığına, parasal gevşemenin zamanlamasına ve Türkiye'nin Batılı müttefikleri ile ilişkisine bağlı olduğunu kaydetti.