Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, anayasa değişikliğine ilişkin Pazar günü gerçekleştirilen referandumdan yüzde 51.4 “evet” oyu çıkması ardından değer kazandı.

TL, erken işlemlerde dolar karşısında yaklaşık 2.5 yükselerek 3.6188 seviyelerine tırmandı.

Referandumun ardından gelen kurum beklentileri, Türk Lirası'nın ve Türk varlıklarının değer kazanacağı yönünde.

Nomura TL'nin güçlenmesini ve getiri eğrisindeki baskının artmasını bekliyor

Referandum sonuçları arasında az bir fark bulunmasının piyasalar tarafından erken seçime karşı bir argüman olarak görülebileceğini belirten kurum ekonomisti İnan Demir, bunun AK Parti'nin meclisteki çoğunluğunu erozyona uğratabileceği anlamına gelebileceğini belirtti.

Londra'da Nomura Plc ekonomisti Demir, TL'nin güçlenmesini ve getiri eğrisindeki baskının artmasını beklemesine karşın, yükselişin şiddetinin erken seçim ihtimali ve parasal genişlemenin zamanlamasına bağlı olacağını ifade etti.

“Yerel varlıklar için kısa vadede olumlu”

Referandum sonuçlarına göre büyük şehirlerde “hayır” oyunun ağırlık kazanmasının, AK Parti'nin erken seçimleri değerlendirmesi açısından motive edici olmadığını belirten birim yöneticisi Özgür Yaşar Güyüldar, erken seçim endişelerinin artık geçerli olmadığının altını çizdi.

Viyana'da Raiffeisen Centrobank AG hisse senedi satış birimi yöneticisi Güyüldar, söz konusu durumun “yerel varlıklar için kısa vadede olumlu” olduğunu ifade etti.

Güyüldar, yatırımcı dikkatlerinin ekonomiye, cazip değerlemelere ve belirsizliğin kalkmasına ilişkin fiyatlamaya yönelmesini bekliyor.

Rabobank/Matys: TL'nin 3.5561'e kadar değerlenmesi için alan var

Referandumun ardından siyasette süregelen belirsizliğin “en azından kısa vadede” kalktığını belirten Rabobank gelişen piyasalar Döviz stratejisti Piotr Matys, TL'nin dolar karşısında 3.5561 seviyelerine kadar değer kazanması için alan olduğunu belirtti.

Matys, bu yılın en kötü performans gösteren parası TL'nin -yurt içinda istikrarın sağlanması durumunda- yılın ikinci yarısında en iyi performans gösteren para olabileceğini ifade etti.

“TL yıl boyunca kademeli olarak güçlenecek”

Nordea analisti Anders Svendsen, liranın kısa vadede büyük bir ihtimalle trendin üzerinde volatilite sergileyeceğini, fakat siyasi belirsizliğin kademeli olarak azalmasıyla birlikte yıl boyunca kademeli olarak güçleneceğini belirtti.

Svendsen, siyasi riskler göz önünde bulundurulduğunda faiz oranlarının TL'yi desteklemek için yeteri kadar yüksek olduğunu vurguladı.

“Kur 3.60'ın altına gerileyebilir”

Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte TL'de görülen yükselişin kuru 3.60 seviyesinin altına çekebileceğinin altını çizen gelişen piyasalar kıdemli ekonomisti Tatha Ghose, CDS spreadlerinin kısa vadede 215 baz puana yaklaşabileceğini belirtti. Bununla beraber söz konusu hareketlerin sürdürülemez olduğunu belirten kuruma göre piyasalarda dikkatler, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu diğer siyasi zorluklara dönecek.