Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:48'de güncellendi)

ABD hisseleri haftalık düşüşüne son vererek yeniden yükseldi ve dolar zayıfladı. Hazine tahvilleri geriledi. 

S&P 500 Endeksi, birçok önemli piyasanın Paskalya tatili dolayısıyla hala kapalı olmasına bağlı olarak işlem hacminin düşük olmasına rağmen iki haftanın en büyük yükselişini sergiledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi üç haftanın en düşük seviyesine inerken 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Kasım'dan bu yana geldiği en düşük seviyeden yükseldi. Altın ve yendeki yükseliş sona erdi. Türk Lirası, ülkede düzenlenen referandumun ardından yüzde 2.4 sıçradı. Bakır, Çin'de ekonomik büyümenin hızlanmasının ardından yükselişe geçti. 

Yatırımcıların endişeleri, Fed'in faiz artış gidişatına ilişkin şüphe yaratan enflasyon verisi, ABD'nin herhangi bir ülkeyi "para birimi manipülatörü" olarak etiketlendirmeme kararı, Kuzey Kore'nin başarısız balistik füze atışı ve Türkiye'deki referandum gibi büyük haber ve olaylarla dolu uzun bir haftasonunun ardından yeni haftada azaldı. Çin'de hızlanan ekonomik büyüme ise yeni kar sezonu başlamadan önce küresel ekonominin gücüne ilişkin iyimserliği artırdı.  

Moskova'da Sberbank CIB stratejisti Cole Akeson, "Jeopolitik belirsizlik, haftasonu tatili boyunca küresel piyasalara ağırlık yaptı" dedi ve "Ancak, bu sabah Çin'in açıkladığı veri, beklenenin nispeten üzerinde geldi" diye konuştu. 

Piyasaların yakından izleyeceği gelişmeler şöyle;

*Avusturalya, Yeni Zelanda, Hong Kong ve çoğu büyük Avrupa piyasası Salı gününe kadar kapalı. 

*Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun yıllık bahar toplantıları Washington'da gerçekleştirilecek.

*Kar sezonu canlanıyor. Bu hafta kar açıklayacak şirketler arasında, Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc., International Business Machines Corp., Netflix Inc., Heineken NV ve Unilever yer alıyor.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4'lük bir düşüşle üç haftanın en düşük seviyesine indi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 güçlendi ve 1.0659'dan işlem gördü. 

*Pound, yüzde 0.5 değer kazandı ve 1.2587 dolara ulaşarak iki haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine çıktı.

*Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2.1 yükseldi ve 3.6656'dan işlem gördü. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:32'de yüzde 0.6 yükseldi ve 2,342.97'ye çıktı.

*S&P 500 hisseleri işlem hacmi günün bu saatinde 30 günlük ortalamanın yüzde 21 aşağısındaydı. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

*Avrupada piyasalar kapalıydı. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.24'te fazla değişmedi ve aşağı yukarı beş ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. 

Emtia

*Altın vadelileri, yüzde 0.2'lik bir yükselişle ons başına 1,291.39 dolara çıktı ve dört seans üst üste yükselerek beş ay kadar sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. 

*Bakır vadelileri, Çin GSYİH'sinin ilk çeyrekte yüzde 6.9 yükseldiğini gösteren veriye bağlı olarak New York'ta yüzde 0.6 tırmandı. 

*Batı Teksas Petrolü (WTI), yüzde 0.4 düştü ve varil başına 52.94 dolara inerek bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geldi. 

*Demir cevheri, yüzde 2'lik düşüşle metrik ton başına 500.5 yuandan işlem gördü. 

Asya

*Yen, Kuzey Kore'ye ilişkin endişelerin artacağı yönündeki kalıcı endişelere bağlı olarak yükseldi ve beş ayın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Çin'de hisseler, ülkenin GSYİH'sinin artmasına rağmen sert bir düşüş sergilerken Japonya'da hisseler yükseldi. 

(22:48'de güncellendi)