Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:11'de güncellendi)

ABD hisseleri, Donald Trump'ın ABD haber ajansına hükümetin gelecek hafta kurumsal vergileri "büyük çapta" azaltmaya başlayacağı açıklamasının ardından kayıplarını azaltırken Hazine tahvilleri kazançlarını sildi.  

ABD'de varlık hareketleri, göreceli olarak durgun kalırken, piyasa, Fransa'da Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde temkinli. S&P 500 Endeksi, Trump'ın vergi planının açıklanacağını söylemesiyle kayıplarını yüzde 0.2'ye azaltmasına rağmen düşük seyretti. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.23'te kalarak haftayı neredeyse değişmeyerek tamamladı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki hafta üst üste geriledi. Ham petrol, varil başına 50 doların altına indi. 

Trump'ın gelecek hafta vergi planının açıklanacağı vaati, piyasaya bir miktar umut aşıladı. ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin, Perşembe günü yaptığı açıklamada vergi reformunun önceliğini sürdürdüğünü işaret etti. Yatırımcılar, Fransa'daki seçimler öncesinde Champs-Elysees caddesinde öldürülen polisin belirsizliğe yaptığı katkıyla birlikte jeopolitik riski artırıcı olaylarla baş etmeye çalışıyor.  

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu Pazar günü yapılacak ve bu seçimlerde en çok oyu alan iki aday 7 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimlere katılma hakkı kazanacak. Döviz masalarının, geçen yılki Brexit oylaması ve ABD başkanlık seçimlerinin anılarının halen taze olmasından dolayı Avrupa seçimleri öncesi tedirginliği artıyor.

*ABD'de açıklancak olan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve hizmet sektörü PMI verileri, ekonomik büyüme ve görünüme ilişkin işaretler verecek.

*ABD'de teknoloji, elektrik ve imalat sektöür şirketleri General Electric Co. ve Honeywell International Inc. kar arakamalrını açıklayacak.

*Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu yıllık İlkbahar Toplantıları hükümet yetkililerini, merkez bankacıları, basın mensupları ve akademisyenler ve özel sektör temsilcilerini, küresel ekonomi ve uluslararası gelişmeleri görüşmek üzere Washington'da bir araya getirecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:09'da yüzde 0.2 geriledi ve 2,350.29'a indi. Gösterge, haftayı yüzde 0.9'luk kazançla kapatmaya yöneldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1'den az bir düşüş sergilerken madenciler, yüzde 1.1 yükseldi ve en çok kazananlar oldu. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, seansın büyük bir kısmında yatay seyretmesinin ardından yüzde 0.1 yükseldi. Endeks, haftayı yüzde 0.2 düşüşle kapatmaya yöneldi. 

*Yen, yüzde 0.4 yükseldi ve 108.921'e çıktı. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 zayıfladı ve 1.0698'den işlem gördü. Sterlin de yüzde 0.2'lik bir düşüşle 1.2787 dolara indi. 

Tahviller

*Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 0.93'te kaldı. 

ABD Hazine tahvil faizleri fazla değişmedi ve yüzde 2.23 seviyesinde seyretti. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), yüzde 2.3'lük düşüşle varil başına 49.51 dolardan işlem gördü. 

*Altın vadelileri, altın volatilite göstergesi Fransa'daki seçimler öncesinde 4 yılın en düşük seviyesine inerken yüzde 0.2 yükseldi ve ons başına 1,287.20 dolara çıktı. 

*Demir cevheri vadelileri yüzde 5.1 tırmandı.

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Endeks, dört hafta art arda düştükten sonra bu hafta yüzde 0.5 yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın genişlemeci para politikasınının sürdürüleceğini kaydetmesinin ardından Şubat başından bu yana en iyi haftalık performansını gösterdi.

(22:11'de güncellendi)