Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:54'te güncellendi)

ABD hisseleri, Catterpillar Inc'den McDonald's Corp'a, gelen olumlu kar açıklamalarının ekonomiye ilişkin iyimserliği artırmasıyla tarihi rekor seviyelerine doğru ilerledi. Kanada Doları, keresteye konulacak gümrük vergisinin Trump yönetiminin korumacı politikalar izleyeceğine yönelik endişeleri tekrar canlandırmasıyla zayıfladı. 

Dow Jones Endeksi, Caterpillar'ın yüzde 6'yı aşan ve McDonald's'ın yüzde 4'lük yükselişiyle 200 puandan fazla yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi, ilk kez 6,000'i aştı. Avrupa'da hisseler, Fransa seçimleri sonrasında artan risk iştahının sürmesiyle 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yen, Hazine tahvilleri ve altın geriledi. Kanada Doları, Donald Trump'ın yumuşak keresteye yüzde 24'e kadar çıkabilecek gümrük vergisi uygulayacağını bildirmesinin ardından sert düştü. 

Londra'da Deutsche Bank AG stratejisti Jim Reid, "Dikkatler, yarın Washington'da açıklanması beklenen Trump vergi planına çevrilecek" dedi. 

Piyasalarca takip edilecek önemli olaylar şöyle;

*Alphabet Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Twitter Inc., Intel Corp., Credit Suisse Group AG, Barclays Plc, Bayer AG, Daimler AG ve Total SA bu hafta kar açıklayacak önemli şirketler arasında yer alıyor.

*Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günü sona erecek iki günlük toplantısında parasal gevşeme programınnda değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Enflasyon, merkez bankasının hedfi olan yüzde 2'nin oldukça altında olmasına karşın yukarı yönde kıpırdıyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Yetkililerin politikada değişiklik olacağı yönünde fazla işaret vermemesi le birlikte, dikkatler, Başkan Mario Draghi'nin AMB'nin olağandışı teşvik programından çıkışı tartışmaya başladığına ilişkin işaret verip vermeyeceğine çevrilecek.

*ABD'de haftanın sonunda GSYİH verileri açıklanacak. Bu verilerin ABD ekonomsinin ilk çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1 arttığını göstermesi bekleniyor. Bu durumda ekonomi son bir yılın en yavaş büyümesini göstermiş olacak.

Hisse Senetleri

*Dow Jones Endeksi, New York saatiyle 11:16'da yüzde 1.1 yükseldi ve 21,000'e çıktı. Endeks, ABD'de 1. el konut satışlarının beklenmedik bir şekilde arttığını gösteren verinin ardından kazançlarını genişletti. 

*S&P 500 Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi ve Mart ayında geldiği rekor seviyesinin yüzde 0.3 aşağısında seyretti. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.6'lık yükselişle 6,019'a çıktı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. Gösterge, gerçekleştirdiği yüzde 2.1'lik sıçramayla Pazartesi günü 2015 yılının Ağustos ayından bu yana olan en yüksek seviyesine ulaştı.

*Japonya ve Hong Kong'da hisseler, yüzde 1'den fazla sıçradı ve Asya piyasalarındaki yükselişin başını çekti. 

Para Birimleri

*Euro dolar karşısında, beş ayın en yüksek seviyesine kadar çıktıktan sonra byüzde 0.4 daha yükseldi ve 1.0911'den işlem gördü. 

*Yen dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 110.767 seviyesine geldi. Japonya para birimi önceki seansta yüzde 0.6 düştü.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.2 yükseldi.

*Kanada doları, Başkan Trump'ın Kanada kerestesine yüzde 24'e kadar çıkabilecek bir vergi uygulayacağını kaydederek bu ülke ile ticaret konusundaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmesinin ardından yüzde 0.7 düşerek 1.35962 dolara geldi. 

Tahviller

*ABD tahvilleri düşüşünü beşinci güne taşıdı ve 10 yıllıkların faizi üç baz puan yükselerek yüzde 2.30'a tırmandı.

*Fransa'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Pazartesi günü 11 baz puan düştükten sonra beş baz puan yükselerek yüzde 0.88'e geldi.

*Almanya'nın gösterge 10 yıllık tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 0.38'e çıktı.

Emtia

*Altın vadelileri yüzde 0.7 düşerek 1,269.10 dolara indi ve kayıplarının ikinci gününe girdi.

*Petrol, yüzde 0.4 düşerek varil başın 49.03 dolara indi ve 7 gün üst üste kaybetmeye yöneldi. 

(18:54'te güncellendi)