Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:28'de güncellendi)

ABD hisseleri, rekor seviyelerine doğru tırmanırken dolar ralli yaptı. Yatırımcılar, Trump yönetiminin vergi kısıtlamaları planının görünüşünü değerlendiriyor. Meksika Peso'su, Beyaz Saray'ın NAFTA'dan çekilmeyi düşündüğünü gösteren raporun ardından Kanada Doları ile birlikte zayıfladı. 

S&P 500 Endeksi, Politico'nun Trump hükümetinin Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'ndan çekilmek adına başkanlık emri çıkarmayı düşündüğü raporunu öne sürmesinin ardından kazançlarını sildi. Hisse senetleri, dikkatlerin açıklanacak vergi planına çevrilmesiyle yeniden yükselişe geçti. Peso yüzde 1.8 gerilerken, Bloomberg Dolar Spot Endeksi 2 Mart'tan bu yana olan en büyük sıçramasını yaptı. Petrol, ABD stoklarında azalma gösteren verinin ardından varil başına 50 dolara doğru yukarı yönde hareket etti. Avrupa hisse senetleri, yükselişini altıncı gününe taşıdı. Hazine tahvillerindeki beş günlük düşüş sona erdi.

Yatırımcılar, ekonomik büyümeyi ve kurumsal karları destekleyici nitelikteki vergi reformunun görünüşüne odaklanmış durumda. Vergi planının, kurumsal vergi oranını yüzde 15'e çekmeyi ve deniz aşırı gelirlere konulacak vergi oranının yüzde 10 olarak belirlemeyi de içeren detaylarının büyük bir kısmı yayınlanmış olsa da, dikkatler meclisteki cumhuriyetçilerden gelecek tepkiye dönebilir. 

Piyasalarca takip edilecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günü sona erecek iki günlük toplantısında parasal gevşeme programınnda değişikliğe gitmemesi bekleniyor. Enflasyon, merkez bankasının hedfi olan yüzde 2'nin oldukça altında olmasına karşın yukarı yönde kıpırdıyor.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Perşembe günü para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Yetkililerin politikada değişiklik olacağı yönünde fazla işaret vermemesi le birlikte, dikkatler, Başkan Mario Draghi'nin AMB'nin olağandışı teşvik programından çıkışı tartışmaya başladığına ilişkin işaret verip vermeyeceğine çevrilecek.

*ABD'de haftanın sonunda GSYİH verileri açıklanacak. Bu verilerin ABD ekonomsinin ilk çeyrekte yıllıklandırılmış rakamla yüzde 1 arttığını göstermesi bekleniyor. Bu durumda ekonomi son bir yılın en yavaş büyümesini göstermiş olacak.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü gerçekleştirdiği yüzde 0.5'lik düşüşün ardından yüzde 0.5 yükseldi ve tırmanışının ikinci gününe girdi. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti ve 111.50'ye geldi. 

*Euro, dört gün üst üste elde ettiği kazançların ardından yüzde 0.3'lük düşüşle 1.0892 dolardan işlem gördü. 

*Ruble, Vladimir Putin'in para birimini dengelemek adına hükümetin "piyasaya dayalı önlemler" arayışında olduğunu söylemesinin ardından yüzde 1.3 zayıfladı. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 12:58'de yüzde 0.3 yükseldi ve 2,396'ya çıktı. Gösterge, Politico'nun yayınladığı raporla gerilemesinden önce 1 Mart kapanış rekorunun bir miktar üzerinde seyrediyordu. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 güçlendi ve göstergeyi 2015 yılının Ağustos ayından bu yana olan en yüksek seviyesine taşıyan yükselişinin 6. gününe girdi. 

*Japonya'da Topix Endeksi, yüzde 1.2 yükseldi ve beş gün üst üste elde ettiği kazançlarla yılın en uzun art arda kazançlarını sağladı. 

Emtia

*Altın vadelileri, Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 1'lik düşüşün ardından yatırımcıların gözlerinin Trump'ın vergi planına çevrilmesiyle yüzde 0.2 geriledi ve 1,265.20 dolara indi. 

*Ham petrol, Salı günü altı gün süren düşüşünü durdurduktan sonra, yüzde 0.5 yükselerek varil başına 49.85 dolara çıktı. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş seans art arda yükseldikten sonra fazla değişmeyerek yüzde 2.33'te kaldı.

*Almanya'da 10 yıllıkların faizi ise 2 baz puan düştü ve yüzde 0.36'ya indi.

(20:28'de güncellendi)