Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın GLP faizini 50 baz puan artırma kararını değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Yülek Bloomberg HT'ye kararın piyasalar için olumlu olduğunu belirterek "Başkan Murat Çetinkaya son iki sunumunda sıkı duruşun devam edeceğini söylemişti. MB elini rahatlatmak için bu kararı aldı, piyasa için de olumlu olmuş görünüyor. Merkez Bankası'nın kararı '2. çeyrekten itbaren canlanma güçlenecek, bu da enflasyonu artırıcı etki yapabilir, ben elimi sıkı tutuyorum' gibi okunabilir" dedi.

TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aşçıoğlu ise Bloomberg HT'ye MB'nin sıkı duruşunun devam ettiğini belirterek "Kurdaki ciddi artış sonrası kurun etkilerini şimdiden yaşamaya başladık. Önümüzdeki dönemde enflasyonda bunun etkileri yaşanacak gibi.  Merkez Bankası üstü kapalı olsa da sıkılaştırmanın devamını arzu etmiş olabilir. Bir sonraki toplantı Haziran'da, artışa devam eder mi göreceğiz ama arada epey süre olacak. O vakte kadar da TL'deki sıkılaşma bu haliyle devam edecek gibi görünüyor. Her halükarda sıkı duruş devam ediyor. Bu durum, 1-2 yıllık dönemde TL'de daha fazla değer kaybının önüne geçecek hamlelerin devam edeceğini gösteriyor" yorumunu yaptı.



"RASYONEL BİR ADIM"

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan yolladığı bir notta TCMB'nin GLP’yi artırarak rasyonel bir adım attığını belirtti. Erkan, "Enflasyonist risklerin devam ediyor olması sebebiyle fiyat istikrarını korumanın yolu ek sıkılaştırma yapmaktan geçiyordu, Merkez Bankası da rasyonel bir hamle yaparak bir yandan bozulan enflasyon görünümüne karşı proaktif duruş sergiledi, bir yandan da Trump ve diğer küresel risklere karşı bir önlem aldı." yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede fiyat istikrarı ve mali disiplin için kurumların gereğini yaptığını söyledi.