Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Donald Trump'ın başekonomi danışmanı Gary Cohn ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, yönetimin gerçekleştireceği vergi reformunda kurumlar vergisinin yüzde 35'ten yüzde 15'e çekileceğini bildirdi.

Yapılacak bu düzenleme ile, aynı zamanda, ABD şirketlerinin denizaşırı ülkelerdeki yaklaşık 2.6 trilyon dolar büyüklüğündeki karlarına bir seferliğine vergi uygulanacak.

Trump'ın vergi planına göre, şirketler denizaşırı karlarını, yabancı karların en fazla ABD vergilerinden muaf olduğu bir bölgesel vergi sistemine getirirlerse, vergiye tabi olmayacak. Mevcut durumda, ABD kurumlara karları nerede kazanılmış olursa olsun vergi uyguluyor. Böylelikle, "bölgesel Vergi Sistemi" ile şirketlerin sadece ABD'de kazandıkları gelirler için vergi ödemeleri öngörülüyor.

Teklifte öte yandan, bireyler için gelir vergisi dilimleri yediden üçe düşürüldü. Daha önce yüzde 10, yüzde 15, yüzde 25, yüzde 28, yüzde 33, yüzde 35 ve yüzde 39.6 olan bu dilimler, yüzde 10, yüzde 25 ve yüzde 35 olarak belirlendi.

Beyaz Saray'dan gelen bu açıklama, yetkililerin ABD tarihindeki "en büyük vergi indirimi" olarak değerlendirdiği vergi planına ilişkin ilk taslağı gözler önüne serse de, plandaki vergi indirimlerinin nasıl karşılanacağı gibi sorular yanıt bulmadı.

Vergi mükelleflerinin standart kesintilerini 2 katına çıkaracaklarını belirten Cohn, bu maddeye ilişkin olarak, "Evli bir çift gelirlerinin ilk 24 bin dolarlık bölümü için vergi ödemeyecek. Dolayısıyla, esasen bir çiftin kazandığı ilk 24 bin dolar için vergi oranı yüzde 0 olacak." ifadelerini kullandı.

ABD'de mevcut durumda standart kesintiler, bekar vergi mükellefleri için 6 bin 300 dolar, evli vergi mükellefleri içinse 12 bin 600 dolar seviyesinde bulunuyor.

Cohn, tasarıda ayrıca sermaye ve temettü karlarına uygulanan en yüksek vergi oranının yüzde 28'den yüzde 20'ye indirilmesi ve Obamacare ile ilişkili "net yatırım geliri" vergisinin iptalinin yer aldığını vurguladı.

Tasarıyla hedeflenen bir başka değişikliğin veraset vergisinin iptali olduğuna dikkati çeken Cohn, mortgage kredisi faizi ve bağışlar haricindeki tüm vergi teşviklerinin de feshedileceğini söyledi.

Uzmanlar, vergi reformuna yönelik tasarıdaki maddelerin, Donald Trump'ın seçim kampanyasında vaat ettikleriyle büyük oranda örtüştüğü yorumunda bulundu.

Tasarının yasalaşması için ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosundan geçmesi gerekiyor. Demokratların karşı çıkması muhtemel olan tasarıya Cumhuriyetçi vekillerin nasıl tepki vereceği merak ediliyor.

Yanıtsız kalan sorular

Mnuchin ve Cohn, konuşmalarının ardından gazetecilerin yeni vergi reformu tasarısına önelik sorularını yanıtladı.

Şirketlerin yurt dışındaki yatırımlarını ülkeye geri getirmeleri durumunda bir kerelik tabi tutulacakları vergi oranının sorulması üzerine Mnuchin, "ABD Temsilciler Meclisi ve Senato ile bu konu hakkında çalışıyoruz ancak trilyonlarca doları geri getirecek çok rekabetçi bir oran olacağını söyleyebilirim." yanıtını verdi.

Cohn, benzer sorular üzerine yüzde 10.25 ve 35 oranındaki vergi oranlarına tabi tutulacak gelir vergisi dilimlerini belirlemek için Kongre ile çalışmaya devam ettiklerini söylemekle yetindi.

Mnuchin ve Cohn, önerdikleri vergi reformunun bütçe açısından nötr olup olmayacağının yanı sıra Trump ve ailesinin ödeyecekleri vergi miktarlarını nasıl etkileyeceğine yönelik soruları da yanıtlamaktan kaçındı.

Bloomberg News ve AA