Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), enflasyonun yoldan çıkma olasılığının düştüğü görüşü ile, politika yapıcılar arasındaki bölünme ile birlikte, sürpriz bir şekilde tahvil alım programını yılın ikinci yarısına uzattı ve olası bir sıkılaştırmayı öteledi.

Riksbank, Perşembe günkü toplantısında, ilave 15 milyar kron tutarına nominal devlet tahvili ve enflasyona endeksli tahvil alımı yaparak, parasal genişlemeyi Haziran ayının ötesine uzatma kararı aldığını duyurdu. Bu karara üç üye muhalif kalırken, altı üye ise destek verdi. İsveç'in en büyük beş bankasından sadece biri programın uzatılacağını önceden tahmin etti. Politika yapıcılar gösterge faizi, ankete katılan analistlerin tümünün beklentilerine paralel olarak değiştirmeden, rekor düşük seviye olan eksi yüzde 0.50'de bıraktı. Banka ayrıca faiz artırımını 2018'in ortasına kadar erteledi.

Banka, karar sonrası yaptığı açıklamada, "İsveç'te ekonomik aktivite artan bir şekilde güçlü, ancak Riksbank şimdi enflasyonun yüzde 2 civarında istikar kazanmasının zaman alacağını düşünüyor," dedi ve "Ülke dışında siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin kaydadeğer belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

İsveç'te altı yıldır merkez bankasının hedefi olan yüzde 2'nin altında seyreden enflasyon, Mart ayında, manşet rakamın yıllık yüzde 1.3'e düşmesi ile birlikte, tekrar hayalkırıklığı yarattı.

İsveç kronu euro karşısında, Stokholm saati ile 09:46'da yğzde 0.5 düşerek 9.6'ya indi.