Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın yılın kalan kısmında tüm faizleri sabit tutacağı öngörüsünde bulundu.

Ercan Adıgüzel'in kamele aldığı raporda, Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bundan önce ortodoks olmayan araçları yeniden uygulamaya koyarak ve büyük artırımlar yerinde kademeli ayarlamalara giderek yatırımcıları şaşırttığını, dünkü 50 baz puanlık faiz artırımının ise kendisine 15 Haziran'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi alan yaratabilmek için bir ön tedbir hareketi olduğunu belirtti.

Morgan Stanley, kısa vadede, önümüzdeki dönemde para birimi daha da zayıflamazsa, TCMB'nin ortalama fonlama oranını 15 Haziran'daki gelecek toplantıya kadar, mevcut seviye olan yüzde 11.5 civarında istikrarlı tutmasını beklediklerini kaydetti. Bu beklentiye ikazın, Nisan ya da Mayıs aylarında TÜFE'nin yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda gelebileceği belirtildi.

Banka, uzun vadede ise, TÜFE'nin Aralık 2017'ye kadar çift haneli rakamlarda kalacağı beklentimiz ile birlikte, TCMB'nin yılın kalan kısmında tüm politika faizlerini değiştirmeme ve ortalama faizi üst sınır yakınında tutma öngörülerini koruduklarını kaydetti. Öte yandan, enfklasyon görünümünde daha da kötüleşme olursa, TCMB'nin üst bant (larda) kademeli sıkılaştırmasına devam edebileceği vurgulandı.