Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, çekirdek enflasyonun Avrupa Merkez Bankası'nı rahatlatacak bölgenin altında seyretmeye devam etse bile, Euro Bölgesi ekonomisine yönelik risklerin daha da azaldığını kaydetti.

Draghi, Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantıda ekonomistlerin beklediği üzere politikasını değiştirmemesinin ardından Frankfurt'ta düzenlediği basın toplantısında, "Euro Bölgesi büyüme görünümü etrafındaki riskler, daha dengeli bir duruma doğru hareket ederken, halen aşağı yönde eğilim gösteriyor" dedi ve "Enflasyon beklentileri baskı altında kalmaya devam ediyor ve henüz ikna edici bir yukarı trend göstermemiş durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, bölgedeki toparlanmanın "artan biçimde sağlam" hale geldiğini sözlerine ekledi ve Yönetim Konseyi'nin büyümeye yönelik risklere ilişkin değerlendirmeyi değiştirip değiştirmeme konusunu tartıştığını belirtti. Draghi ayrıca, faizlerin uzun bir süre daha mevcut seviyelerde ya da daha aşağıda kalacağını ve görünüm daha az avantajlı olursa büyüklük ve süre bakımından esnek kalan net varlık alımlarının ufkunun oldukça ötesine geçeceğini ifade etti.

AMB yetkilileri, son birkaç kaftada, varlık alımlarını azaltmaya ve faizi artırmaya ne zaman başlayabileceklerini kamuoyuna açık bir şekilde tartıştılar. Ekonomistler, olağandışı teşviklerden çıkışa yönelik ilk işaretlerin, Yönetim Konseyi'nin bir sonraki politika açıklamasını yapacağı ve ekonomik görünüme ilişkin projeksiyonlarını yayınlayacağı 8 Haziran toplantısına doğru geleceği tahmininde bulunuyorlar.

AMB, bu ankete göre, parasal genişlemenin azaltılması için ilk adım olarak 2018'in başında sözlü rehberliğini değiştirebilir ve bu yılın üçüncü çeyreğinde ilk faiz artırımına gidebilir.