Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Metaller, bakırda arz fazlasına ilişkin işaretler, Çin'de talep görünümüne ilişkin endişeler ve güçlenen dolardan dolayı, günlük bazda bu yılın en büyük çaplı düşüşünü daha da genişletti. Demir cevheri vadelileri Dalian piyasasında sert düştü, çelik Şanghay piyasasında geriledi ve madencilik hisseleri dört ayın en düşük seviyesine indi.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası'nda (LME), LME tarafından izlenen stokların yaklaşık iki ayın en hızlı artışını göstermesi ile birlikte yüzde 3.5 düştükten sonra, Singapur saati ile 14:47'de yüzde 0.7 gerileyerek ton başına 5,560 yuana indi. Nikel, dün yüzde 3 geriledikten sonra yüzde 2 daha düştü. Çin'de demir cevheri ve çelik vadelileri günlük alt sınıra kadar değer kaybetti.

Metaller bu hafta Çin'de imalat sektörünün yavalşadığını gösteren verinin ardından baskı altında kaldı ve LMEX Endeksi Çarşamba günü yüzde 2.5 ile Kasım ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Satış dalgası ayrıca, Filipinler'de kanun koyucuların madencilik konusunda kısıtlamalar getiren Gina Lopez'in Çevre Bakanı olarak atanmasını reddetmelerinden de destek buldu. ABD'de Fed kademeli faz artırımı yaklaşımını sürdüreceğini işaret etti.

Beijing'de SDIC Essence Futures Co. analisti Guo Qiuying, "Yatırımcılar panik durumunda," dedi ve "Çin'den gelen son imalat verisi talebe yönelik endişeleri artırdı ve Fed'in bilançosunu daraltmaya yönelik planları likiditeyi azaltacak" şeklinde görüş bildirdi.