Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününde kademeli düşüşle başlamasının ardından yükselişe geçti. Saat 09:09 itibariyle 3.5294'e kadar gerileyen kur yılın en düşük seviyelerine yaklaştı. Kur daha sonra 3.59'un üzerine yükseldi.

Londra'da Murat Toprak'ın da bulunduğu HSBC analistleri 5 Mayıs'ta yolladıkları bir notta "Eğer Merkez Bankası son politikasını sürdürürse Lira'nın değerinin altında fiyatlanmasının da etkisiyle dolar/TL daha da düşebilir" değerlendirmesine yer verdi. Uzmanlar, enflasyonun gelecek aylarda zirve yapması durumunda Merkez Bankası'nın sıkı duruşunun devam edeceğini öngördü.

Kur Ocak ayında gördüğü rekor yüksek seviye sonrası %10'dan fazla geriledi. Dolar/TL paritesinde 1 aylık zımni volatilite 11 baz puan düşerek %11.40 oldu ve geçen hafta görülen %11.41'lik dip seviyeyi test etti. Bugün 10 yıllık tahvil faizi de 4 baz puan düşerek %10.46 oldu. 

PİYASALARDA YOĞUN GÜNDEM

Piyasalar geçen hafta önemli veri akışı ve yoğun gündemi geride bıraktı.

Fransa'da dün ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, sandıktan yüzde 65,9 oyla Emmanuel Macron önde çıkarak yeni cumhurbaşkanı oldu. Aşırı sağcı aday Le Pen'in yenilmesiyle AB ve piyasalar için önemli bir baskı unsuru ortadan kalktı.

S&P NOTU TEYİT ETTİ

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Cuma akşamı piyasanın kapanışı sonrası merakla beklenen Türkiye kararını açıkladı. Kuruluş, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB", yerli para cinsinden notunu "BB+" seviyesinde teyit etti, not görünümünün ise "negatif"te tuttu.

Türkiye'nin cari açığının ve yüksek dış finansman açığının ülkenin kredi notları üzerinde baskı oluşturduğuna işaret edilirken, bunun ekonomik büyümeyi dış finansman risklerine karşı zayıflattığına işaret edildi.

Yurtiçinde bugün sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi Mart'ta %1.3 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. ABD'de ise Fed yetkililerinden James Bullard ve Loretta Mester'in konuşma yapması bekleniyor.