Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in son dönemde kredi balonunu kontrol altına almaya yönelik en kapsamlı çabası ile birlikte oluşmakta olan durum, yatırımcıların, Çin'deki son sert düşüşün 2015 yılında Çin'de meydana gelen kargaşanın küresel dalgalanmalar yaratmasına benzer bir şekilde, daha büyük çaplı piyasalara yayılma endişesi duymasına neden oluyor.

Politika yapıcıların borçlanmayı (kaldıraç) sınırlamaya yönelik adımları, güçlü satışlarla birlikte Çin hisselerinin hali hazırda 500 milyar dolar erimesine yol açtı ve ekonomide büyümenin zirve yapmış olabileceğine ilişkin işaretler, küresel anlamda sanayi metallerini ve demir cevherini aşağı çekiyor. Bu durumda, izlenmesi gereken kilit noktalar yuan kuru ve sınır ötesi sermaye akışları olacak.

Şimdilik Çin'de yabancı yatırımcıların rahatlamasına neden olan faktör, Çin'in sermaye çıkışlarını yavaşlatmış olması. Bu durum üst üste üç aydır artan Döviz rezervlerinde yansımasını buluyor. Ayrıca son aylarda, gölge bankacılığı kontrol altına almaya ve para piyasalarında likiditeyi sıkılaştırmaya yönelik hareketler, kur politikasına yönelik beklenmedik tehditlere yol açmadı. Son olarak, yatırımcıların kaygılarını yatıştıran diğer bir unsur da, Komünist Parti liderliğinin bu sonbaharda bir araya gelmesinden önce, Devlet Başkanı Xi Jinping'in büyük çaplı bir piyasa çöküşünden kaçınması olacak.

Atlanta'da Neuberger Berman'dan Gorky Urquieta, Çin'de borç azaltma kampanyasını işaret ederek, "Büyük ölçüde kontrol altına alındığını düşünüyoruz," dedi ve "Bu iç piyasa üzerinde tkili olacak bir sorun ve yuan üzerinde baskı kayda değer bir şekilde kontrol altında" şeklinde görüş bildirdi.