Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankasının (Fed) Dallas Şubesi Başkanı Robert Kaplan, Fed'in bu yıl toplam 3 faiz artışı yapmasının mümkün olduğunu söyledi.

Kaplan, Mart ayındaki dahil, bu yıl için toplam üç faiz artırımının halen kendisi için baz senaryo olduğunu, ancak enflasyon baskılarının daha durgun olduğu gerçeğinin de "çok farkında" olduğunu sözlerine ekledi.

Teksas eyaletinin Dallas kentindeki Bush Enstitüsünde konuşan Kaplan, Fed'in para politikasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kaplan, Fed'in, Mart ayındaki faiz artışı dahil olmak üzere, bu yıl toplamda 3 kez faiz artırımı yapmasının mümkün olduğunu belirtti.

ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde performans göstermesi durumunda Fed'in faiz artırımlarının erken gelebileceğini kaydeden Kaplan, makro ekonomik verilerin beklentilerin altında gelmesi durumunda ise faiz artırımlarının geç geleceğini ifade etti.

Kaplan, düşük faiz oranlarının ekonomik dengesizlik yaratabileceğine dikkati çekerek, Amerikan ekonomisinin tam istihdama çok yaklaştığını vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı planlarını olumlu bulduğunu dile getiren Kaplan, öte yandan, Trump'ın ticaret ve göçmenlikle ilgili politikalarını "Endişe verici" olarak nitelendirdi.

Kaplan, konuşmasının ardından basın basın mensuplarına yağptığı değerlendirmede, "Risklerin oldukça dengeli olduğunu düşünüyorum. Ekonominin beklediğimden daha güçlü bir yolda ilerleyeceği ve daha fazlasını yapabileceğimiz bir durum kolaylıkla olabilir. Daha zayıf bir yol izlemesi ve daha azını yapacağımız bir durum da mümkün" dedi.

Kaplan, "İlerleme sağlamamızla birlikte, bilançonun daraltılması yönünde adımlar atmalıyız" şeklinde konuştu.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinde (FOMC) Kaplan'ın bu yıl oy hakkı bulunuyor.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 13-14 Haziran tarihlerinde başkent Washington'da düzenlenecek.