Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:04'te güncellendi)

Donald Trump'ın yarattığı siyasi karmaşa, finans piyasalarına yayılırken ABD hisseleri Mart ayından bu yana olan en büyük düşüşünü sergilerken volatilite göstergeleri, Hazine tahvilleri ve altın yükseldi. 

Dow Jones Endeksi, 275 puandan fazla düşerek geçtiğimiz ay piyasalara hakim olan sakinliği bozdu. Siyasi kriz, hisse senetlerini daha Pazartesi günü rekor seviyelerine taşıyan politika gündemini rayından çıkarmak üzere tehdit etti. Dolar, düşüşünün altıncı gününe girerken 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.25'in altına indi. 10 yıl ve 2 yıl vadelilerin faizi arasındaki fark, yüzde 1 puandan aza inerek ABD başkanlık seçimlerinin öncesinden bu yana geldiği en yatay halini aldı. Gelişen piyasa hisse senetlerinin yedi günlük rallisi son buldu. Ham petrol, ABD petrol stokları verisinin ardından yükseldi.  

Londra'da Investec Asset Management Ltd. sabit getirili menkul kıymetler müdürü John Stopford, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede,"Eğer Trump kendini savunmaya devam eder ve çok daha ileri giderse, yasama gündeminin ön plana çıkmasına ilişkin umutlar azalacaktır" dedi. Stopford, açık bir şekilde, bu durumun olumsuz olduğunu ve şu anda, faizlerin ralli yapması ve dolarda satış için klasik bir ortam oluştuğunu sözlerine ekledi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*OPEC'in iç Ekonomik Komisyon kurulu Çarşamba günü, grubun 25 Mayıs'ta yapacağı resmi toplantıya hazırlık için piyasayı görüşmek üzere Viyana'da toplanıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı ham petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahmin medyanına göre, geçen hafta 2.67 milyon varil düşmesi bekleniyor.

*Japonya'da Perşembe günü açıklanacak verinin ekonomik büyümede yılın ilk çeyreğinde hızlanma göstermesi bekleniyor.  

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:15'te yüzde 1.4 düştü ve 2,368.06'ya indi. Gösterge, Salı günü tüm zamanların rekor seviyesini test etti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, bir öncesi seansı fazla değişmeyerek kapatmasının ardından yüzde 1.2 geriledi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, bankaların tüm bölgelerde aşağı çekmesiyle birlikte rekor seviyesinden yüzde 0.8 geriledi. 

*S&P 500 volatilite göstergesi, Salı günü gerçekleştirdiği yüzde 2.2'lik sıçramanın ardından yüzde 28 tırmandı. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini göstrren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.5 düşerek 8 Kasım'dan bu yana olan en düşük seviyesinden işlem gördü. Yen, dolar karşısında yüzde 1.9 güçlenerek 111.06'ya indi.

*Euro dolar karşısında, Salı günü yüzde 1 yükseldikten sonra, yüzde 0.6 daha değer kazanrak 1.1152 seviyesine yöneldi ve 4 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışına ilerliyor.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Salı günü iki baz puan geriledikten sonra, 10 baz puan daha düşerek yüzde 2.22'ye indi.

*Fransa'nın gösterge 10 yıllıklarının faizi altı baz puan düşüşle yüzde 0.83'e inerken, Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan gerileyerek yüzde 0.378'e düştü.

Emtia

*Altın vadelileri yüzde 1.8'lik bir yükselişle ons başına 1,258.80 dolara ulaştı ve kazançlarını beşinci gününe taşıdı. 

*Petrol, vadelileri, yüzde 1.25 yükseldi ve önceki yüzde 1.3'lük kayıplarını sildi. 

Asya

*Japonya'daNikkei 225 Endeksi, hisse senetleri gösterge endeksinin 20,000 puan seviyesinin sadece 2 puan uzağına geldiği günün ertesinde yüzde 0.5 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 düştü ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri yüzde 0.5 geriledi.

(22:04'te güncellendi)