Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:46'da güncellendi)

ABD hisseleri, yılın en kötü satış dalgasının ardından yeniden yükselişe geçti ve dolar, Washington'da devam eden siyasi olaylara rağmen ekonomik verinin iyimserliği tekrar canlandırmasıyla güçlendi. Brezilya'da hisseler, hükümet krizine bağlı olarak sert bir düşüş sergiledi. 

S&P 500 Endeksi, Trump yönetimindeki karmaşanın siyasi gündemi tehlikeye attığına ilişkin endişelerin bir gün ardından alımların artmasıyla yükselişe geçti. İşsizlik başvuruları ve bölgesel imalat verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, ekonomik büyümenin güçlendiği işaretlerini verdi. Dolar, Brezilya'da yaşanan siyasi krizle zayıflayan gelişen piyasa kurlarından güç alarak yükseldi. Ibovespa neredeyse yüzde 10 kaybetti. 

Finans piyasaları, Trump yönetimindeki karmaşa geride kalırken sakinleşti. ABD hisselerinde volatilite, bir önceki gün gerçekleştirdiği sert yükselişin ardından hafifledi. Altın ve Hazine tahvili gibi güvenli liman varlıklarına olan talep istikrarını sürdürdü. Brezilya'da yaşanan son kriz, gelişen piyasa para birimlerini sarstı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:18'de yüzde 0.6 yükselerek 2,370.44'e çıktı. Gösterge, Çarşamba günü gerçekleştirdiği yüzde 1.8'lik düşüşle 9 Eylül'den bu yana olan en kötü performansını sergilemişti. 

*Telefon hisseleri yüzde 1.4 yükselirken tüketici, finans ve sağlık hisseleri de ralli yaptı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, kapanışta yüzde 0.5 geriledi.

*Brezilya'da Ibovespa Endekswi yüzde 9.8'lik sert düşüşle 2008 yılının Ekim ayından bu yana olan en büyük düşüşünü kaydetti. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü 8 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 yükseldi.

*Brezilya Reali, yüzde 5.7 zayıfladı ve gelişen ülke para birimlerindeki kayıpların başını çekti. Güney Afrika Randı yüzde 1.3 zayıfladı. 

*Euro, 4 gün üst üste kazanç sağlamasının ardından yüzde 0.65 düştü ve 1.1087 dolardan işlem gördü. Sterlin yüzde 0.3 düştü ve 1.2929 dolara geldi. 

 Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Çarşamba günü 10 baz puan düşüşle yüzde 2.23'e inerek 19 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yatay seyretti.

*Almanya ve Fransa'nın gösterge tahvillerinin faizi üç baz puan düştü.

*Brezilya'da devlet kontrolündeki enerji firması Petroleo Brasileiro SA'nın tahvilleri, ülkedeki siyasi krize bağlı olarak 6 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. 

Emtia

*Altın vadelileri yüzde 0.9'luk bir düşüşle 1,247.50 dolara indi ve güvenli liman varlıklarına olan taleple tetiklenen 6 günlük yükselişine son verdi. 

*Çinko, endüstriyel metallerdeki kayıpların başını çekti ve yüzde 3.4 geriledi. Bakır, yüzde 0.5 düştü. 

*Batı Teksas Petrolü (WTI), bir önceki seans gerçekleştirdiği yüzde 0.8'lik sıçramanın ardından yüzde 0.9 daha yükseldi ve varil başına 49.52 dolara çıktı. 

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 ile 6 Nisan'dan bu yana en sert düşüşünü yaptı. Japonya'da Topix Endeksi'nin volatilite göstergesi yüzde 1.3 düşerken, Nikkei 225 Endeksi'nin volatilitesi bu ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

*Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.1 geri çekildi.

(21:46'da güncellendi)